Nove sorte voćaka
Kajsija
Kajsija
Ruža
Ruža je selekcija kajsije Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda. Nastala je kao spontani sejanac nepoznatih roditelja. Priznata je za novu sortu 2014. godine. Selekcionari su Tihomir Nikolić, Milica Fotirić Akšić, Dejan Đurović i Dragan Milatović.
Sazreva u prvoj polovini jula, oko 5–7 dana posle sorte Mađarska najbolja. Cveta kasno, jedan dan posle Mađarske najbolje. Samooplodna je sorta. Dobre je rodnosti. Daje veće prinose od sorte Mađarska najbolja.
Plod je krupan (prosečna masa oko 60 g), ovalnog oblika. Osnovna boja pokožice je narandžasta, a sa sunčane strane je prekrivena dopunskom intenzivno crvenom bojom, koja je jednolično raspoređena. Meso je narandžaste boje, vrlo čvrsto, sočno. Odlikuje se visokim sadržajem rastvorljive suve materije (više od 16%). Ukus je slatko-nakiseo, harmoničan, sa jako izraženom aromom. Koštica je relativno mala, a njeno učešće u masi ploda je 4,8%. Lako se odvaja od mesa. Jezgra je slatkog ukusa.
Plodovi su dobre transportabilnosti i imaju dobru skladišnu sposobnost. Mogu se čuvati duže od mesec dana u običnoj hladnjači. Pogodni su za potrošnju u svežem stanju, kao i za razne vidove prerade. Zbog dobrih proizvodnih osobina ova sorta se dosta gaji u beogradskom Podunavlju.