Навигација

Трешња

Трешња

Цанетова

Цанетова је нова сорте трешње створена на Пољопривредном факултету у Београду. То је случајни сејанац пронађен на територији општине Гроцка. Призната је као нова сорта 2014. године. Селекционари су Тихомир Николић, Милица Фотирић Акшић, Драган Николић, Вера Ракоњац и Михаило Николић.

Аутоинкомпатибилна је сорта. У поређењу са стандард сортом Бурлат, Цанетова цвета и сазрева 3–4 дана касније. Приноси су нешто нижи у односу на стандард сорту.

Плод је врло крупан (8–9 g). Слатког је укуса, пријатне ароме, са великом количином растворљивих сувих материја. Отпорна је на Monilinia laxa, Monilinia fructigena, Blumeriella jaappi i Wilsonomyces carpophilus. С обзиром на рано сазревање, крупне плодове и пријатан укус ова сорта се шири у производњи.

Решење

 

Трешња - Цанетова