Навигација

О-ВВ-14-ПВИН-12 - Посебно виноградарство

Спецификација предмета
НазивПосебно виноградарство
АкронимО-ВВ-14-ПВИН-12
Студијски програмБиљна производња
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ7.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања из области ампелографских метода за карактеризацију и идентификацију сорти винове лозе и лозних подлога, сортимента стоних и винских сорти и лозних подлога, специфичности сорти у погледу агробиолошких и привредно технолошких особина.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање ботаничких, агробиолошких и привредно - технолошких карактеристика сорти V. vinifera, лозних подлога и интерспециес хибрида винове лозе. На крају курса студент треба да буде оспособљен за препознавање 150 сорти винове лозе и 30 лозних подлога.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПредмет је подељен на 3 основна поглавља : 1) Методе за утврђивање различитости сорти и њихову правилну индентификацију; 2) Најсавременије сорте и подлоге винове лозе и 3) Рејонизација (просторни распоред) сорти и лозних подлога.У сваком од поглавља обрађују се посебне методске јединице.
    Садржај практичне наставеПрактична настава се изводи у облику вежби, непосредног упознавања са сортама винове лозе на терену у колекционом засаду винове лозе. Примена метода за индентификацију сорти и оцењивање квалитета грожђа.
    Литература
    1. Жунић, Д., Гарић, М. (2017) : Посебно виноградарство. Пољопривредни факултет Универзитета у Приштини-Косовској Митровици. Графиколор, Краљево. Матијашевић, С. (2017) : Практикум из посебног виноградарства. Пољопривредни факултет Универзитет у Београду. Матијашевић, С. (2021): Посебно виноградарство. Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    42
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми25
    Семинари20