Navigacija

O-VV-14-PVIN-12 - Posebno vinogradarstvo

Specifikacija predmeta
Naziv Posebno vinogradarstvo
Akronim O-VV-14-PVIN-12
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 7.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja iz oblasti ampelografskih metoda za karakterizaciju i identifikaciju sorti vinove loze i loznih podloga, sortimenta stonih i vinskih sorti i loznih podloga, specifičnosti sorti u pogledu agrobioloških i privredno tehnoloških osobina.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje botaničkih, agrobioloških i privredno - tehnoloških karakteristika sorti V. vinifera, loznih podloga i interspecies hibrida vinove loze. Na kraju kursa student treba da bude osposobljen za prepoznavanje 150 sorti vinove loze i 30 loznih podloga.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Predmet je podeljen na 3 osnovna poglavlja : 1) Metode za utvrđivanje različitosti sorti i njihovu pravilnu indentifikaciju; 2) Najsavremenije sorte i podloge vinove loze i 3) Rejonizacija (prostorni raspored) sorti i loznih podloga.U svakom od poglavlja obrađuju se posebne metodske jedinice.
    Sadržaj praktične nastave Praktična nastava se izvodi u obliku vežbi, neposrednog upoznavanja sa sortama vinove loze na terenu u kolekcionom zasadu vinove loze. Primena metoda za indentifikaciju sorti i ocenjivanje kvaliteta grožđa.
    Literatura
    1. Žunić, D., Garić, M. (2017) : Posebno vinogradarstvo. Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Prištini-Kosovskoj Mitrovici. Grafikolor, Kraljevo. Matijašević, S. (2017) : Praktikum iz posebnog vinogradarstva. Poljoprivredni fakultet Univerzitet u Beogradu. Matijašević, S. (2021): Posebno vinogradarstvo. Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 2
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 25
    Seminari 20