Навигација

Д-ПТ-14-ТСВ-13 - Технички системи у воћарско-виноградарској производњи

Спецификација предмета
НазивТехнички системи у воћарско-виноградарској производњи
АкронимД-ПТ-14-ТСВ-13
Студијски програмПољопривредне науке
МодулПољопривредна техника
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметима/Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања из области техничких система за воћарско-виноградарску производњу као и пројектовање система за реализацију радних операција у призводњи воћа и грожђа. Проучавање техничких и експлоатационох параметара машина и опреме и њихово усаглашавање са технолошким параметрима вишегодишњих засада.
      Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање и разумевање Правилан избор техничких параметара машина и оруђа на основи технолошких фактора засада: мeђуредног и редног растојања, висине и дебљине дебла, узгојног облика и запремине крошње. Ефикасну организацију и економичну експлоатацију машина и уређаја у воћарско-виноградарској производњи.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеПотребна енергетска снадбевеност по јединици површине. Прорачун потребног броја погонских и прикључних машина спрам организације и структуре засада. Избор техничких параметара погонских и прикључних машина у зависности од заступљене површине, засадне структуре, система узгоја и др. технолошких параметара. Ефикасана организација и економична експлоатација у процесу производње воћа и грожђа.
      Садржај практичне наставеПрактична метода успостављања и релизације експеримента испитивања различитих техничких решења машина оруђа и уређаја за подизање, негу, заштиту и бербу вишегодишњих засада. Рационалну примену различитих техничких решења машина, оруђа при експлоатацији вишегодишњих засада.
      Литература
      1. Урошевић, М., (2001): Механизација воћарско-виноградарске производње, Универзитетски уџбеник, Пољопривредни факултет Београд
      2. G.A. Matthews (1992) Pesticide Application Methods, London and New York
      3. Брчић. Ј и сарадници (1995): Механизација у воћарству и виноградарству, Агрономски факултет, Загреб.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      604
      Методе извођења наставеОд метода извођења наставе користе се класична предавања, рачунске вежбе, показне вежбе, практичне вежбе и методе интерактивне наставе. Од метода интерактивне наставе у настави користе се индивидуалне, групне односно тимске колаборативне и кооперативне методе активног учења.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична наставаУсмени испит50
      Пројекти50
      Колоквијуми
      Семинари