Navigacija

D-PT-14-TSV-13 - Tehnički sistemi u voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji

Specifikacija predmeta
Naziv Tehnički sistemi u voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji
Akronim D-PT-14-TSV-13
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Poljoprivredna tehnika
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 10.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima / Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja iz oblasti tehničkih sistema za voćarsko-vinogradarsku proizvodnju kao i projektovanje sistema za realizaciju radnih operacija u prizvodnji voća i grožđa. Proučavanje tehničkih i eksploatacionoh parametara mašina i opreme i njihovo usaglašavanje sa tehnološkim parametrima višegodišnjih zasada.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje i razumevanje Pravilan izbor tehničkih parametara mašina i oruđa na osnovi tehnoloških faktora zasada: međurednog i rednog rastojanja, visine i debljine debla, uzgojnog oblika i zapremine krošnje. Efikasnu organizaciju i ekonomičnu eksploataciju mašina i uređaja u voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Potrebna energetska snadbevenost po jedinici površine. Proračun potrebnog broja pogonskih i priključnih mašina spram organizacije i strukture zasada. Izbor tehničkih parametara pogonskih i priključnih mašina u zavisnosti od zastupljene površine, zasadne strukture, sistema uzgoja i dr. tehnoloških parametara. Efikasana organizacija i ekonomična eksploatacija u procesu proizvodnje voća i grožđa.
      Sadržaj praktične nastave Praktična metoda uspostavljanja i relizacije eksperimenta ispitivanja različitih tehničkih rešenja mašina oruđa i uređaja za podizanje, negu, zaštitu i berbu višegodišnjih zasada. Racionalnu primenu različitih tehničkih rešenja mašina, oruđa pri eksploataciji višegodišnjih zasada.
      Literatura
      1. Urošević, M., (2001): Mehanizacija voćarsko-vinogradarske proizvodnje, Univerzitetski udžbenik, Poljoprivredni fakultet Beograd
      2. G.A. Matthews (1992) Pesticide Application Methods, London and New York
      3. Brčić. J i saradnici (1995): Mehanizacija u voćarstvu i vinogradarstvu, Agronomski fakultet, Zagreb.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      6 0 4
      Metode izvođenja nastave Od metoda izvođenja nastave koriste se klasična predavanja, računske vežbe, pokazne vežbe, praktične vežbe i metode interaktivne nastave. Od metoda interaktivne nastave u nastavi koriste se individualne, grupne odnosno timske kolaborativne i kooperativne metode aktivnog učenja.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 50
      Projekti 50
      Kolokvijumi
      Seminari