Навигација

Д-ФМ-14-ЕНТ-13 - Ентомологија

Спецификација предмета
НазивЕнтомологија
АкронимД-ФМ-14-ЕНТ-13
Студијски програмПољопривредне науке
МодулФитомедицина
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту: стицање нових и ширих знања о штетним врстама инсеката у различитим агроекосистемима и урбаним срединама, о њиховом циклусу развића, њиховој штетности и њиховим природним непријатељима; самосталан рад у идентификацији врста и симптома оштећења, мониторингу економски значајних врста, прогнози њихове појаве и одређивању прагова штетности.
      Исходи учења (стечена знања)Од студента се очекује да покаже познавање: биоеколошких карактеристика најзначајнијих врста фитофагних инсеката у различитим агроекосистемима и урбаним срединама; прогнозе појаве, мониторинга и избора превентивних и директних мера борбе. На крају курса студент треба да буде оспособљен за самостално решавање практичних и теоријских проблема у ентомологији.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеЗначај фитофагних и зоофагних врста у биљној производњи; Улога карантина у ширењу инсеката; Мониторинг и прогноза појаве штетних врста; Штетни инсекти ратарских и повртарских биљака, воћака и винове лозе; Штетни инсекти у складиштима и у заштићеном простору; Штетни инсекти у урбаним екосистемима; Инсекти у биолошкој контроли штеточина и корова.
      Садржај практичне наставеУ зависности од докторске дисертације, упознавање са различитим групама инсеката. Такође обухвата обраду, анализу, приказивање резултата и квалификације за самосталан и / или тимски рад, као и за писање и објављивање научног рада.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      302
      Методе извођења наставеПредавања у комбинацији са интерактивном наставом ће се примењивати у свим наставним поглављима. Обавезан је један семинарски рад из поглавља наведених у садржају предмета.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична настава20Усмени испит50
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари30