Navigacija

D-FM-14-ENT-13 - Entomologija

Specifikacija predmeta
Naziv Entomologija
Akronim D-FM-14-ENT-13
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Fitomedicina
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu: sticanje novih i širih znanja o štetnim vrstama insekata u različitim agroekosistemima i urbanim sredinama, o njihovom ciklusu razvića, njihovoj štetnosti i njihovim prirodnim neprijateljima; samostalan rad u identifikaciji vrsta i simptoma oštećenja, monitoringu ekonomski značajnih vrsta, prognozi njihove pojave i određivanju pragova štetnosti.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Od studenta se očekuje da pokaže poznavanje: bioekoloških karakteristika najznačajnijih vrsta fitofagnih insekata u različitim agroekosistemima i urbanim sredinama; prognoze pojave, monitoringa i izbora preventivnih i direktnih mera borbe. Na kraju kursa student treba da bude osposobljen za samostalno rešavanje praktičnih i teorijskih problema u entomologiji.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Značaj fitofagnih i zoofagnih vrsta u biljnoj proizvodnji; Uloga karantina u širenju insekata; Monitoring i prognoza pojave štetnih vrsta; Štetni insekti ratarskih i povrtarskih biljaka, voćaka i vinove loze; Štetni insekti u skladištima i u zaštićenom prostoru; Štetni insekti u urbanim ekosistemima; Insekti u biološkoj kontroli štetočina i korova.
      Sadržaj praktične nastave U zavisnosti od doktorske disertacije, upoznavanje sa različitim grupama insekata. Takođe obuhvata obradu, analizu, prikazivanje rezultata i kvalifikacije za samostalan i / ili timski rad, kao i za pisanje i objavljivanje naučnog rada.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      3 0 2
      Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se primenjivati u svim nastavnim poglavljima. Obavezan je jedan seminarski rad iz poglavlja navedenih u sadržaju predmeta.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava 20 Usmeni ispit 50
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 30