Навигација

Д-МЛ-14-БММ-13 - Биолошки и молекуларни маркери у оплемењивању биљака

Спецификација предмета
НазивБиолошки и молекуларни маркери у оплемењивању биљака
АкронимД-МЛ-14-БММ-13
Студијски програмПољопривредне науке
МодулМелиорације земљишта
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ8.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаУписане докторске студије.Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о примени фенотипских и молекуларних маркера у генетици и оплемењивању биљака. Студент ће се упознати са аналитичким методама које служе за генотипирање и молекуларну карактеризацију и идентификацију биљних сорти.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже систематско и темељно познавање и разумевање проблема примене молекуларних маркера у пољопривреди, посебно у области оплемењивања биљака. Студент треба успешно да анализира савремена научна открића о молекуларном мапирању.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеМаркери, Фенотипски маркери, Молекуларни маркери, Аналитичке методе, Електрофореза (А-PAGE, SDS-PAGE, CE, IEF, IE, 2D), Секвенционирање, Хибридизација ДНК (FISH, GISH), Амплификација ДНК (PCR, RT-PCR, STS, EST, SSR, RAPD, SNP), Блотовање (RFLP), ДНК микрочип.
    Садржај практичне наставеПрактична настава ће бити индивидуално организована у зависности од теме докторске дисертације и одвијаће се кроз примену информационих програма, на експерименталном пољу или у лабораторији, а обухватиће и израду и писање семинарских и научних радова.
    Литература
    1. Продановић С, Шурлан-Момировић Г, Зорић Д, Савић М (2017): Биолошки и молекуларни маркери у оплемењивању. ISBN 978-86-7834-266-0 Издавач: Пољопривредни факултет, Београд.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    403
    Методе извођења наставеПредавања у комбинацији са интерактивном наставом, семинари, консултације и менторски рад са студентима.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари40