Navigacija

D-ML-14-BMM-13 - Biološki i molekularni markeri u oplemenjivanju biljaka

Specifikacija predmeta
Naziv Biološki i molekularni markeri u oplemenjivanju biljaka
Akronim D-ML-14-BMM-13
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Melioracije zemljišta
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 8.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Upisane doktorske studije. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o primeni fenotipskih i molekularnih markera u genetici i oplemenjivanju biljaka. Student će se upoznati sa analitičkim metodama koje služe za genotipiranje i molekularnu karakterizaciju i identifikaciju biljnih sorti.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže sistematsko i temeljno poznavanje i razumevanje problema primene molekularnih markera u poljoprivredi, posebno u oblasti oplemenjivanja biljaka. Student treba uspešno da analizira savremena naučna otkrića o molekularnom mapiranju.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Markeri, Fenotipski markeri, Molekularni markeri, Analitičke metode, Elektroforeza (A-PAGE, SDS-PAGE, CE, IEF, IE, 2D), Sekvencioniranje, Hibridizacija DNK (FISH, GISH), Amplifikacija DNK (PCR, RT-PCR, STS, EST, SSR, RAPD, SNP), Blotovanje (RFLP), DNK mikročip.
    Sadržaj praktične nastave Praktična nastava će biti individualno organizovana u zavisnosti od teme doktorske disertacije i odvijaće se kroz primenu informacionih programa, na eksperimentalnom polju ili u laboratoriji, a obuhvatiće i izradu i pisanje seminarskih i naučnih radova.
    Literatura
    1. Prodanović S, Šurlan-Momirović G, Zorić D, Savić M (2017): Biološki i molekularni markeri u oplemenjivanju. ISBN 978-86-7834-266-0 Izdavač: Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 0 3
    Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom, seminari, konsultacije i mentorski rad sa studentima.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 40