Навигација

Д-МЛ-14-БЗВ-13 - Биоремедијација земљишта и вода

Спецификација предмета
НазивБиоремедијација земљишта и вода
АкронимД-МЛ-14-БЗВ-13
Студијски програмПољопривредне науке
МодулМелиорације земљишта
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметима-Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о значају процеса биоремедијације, разумевање улоге микроорганизама у процесима уклањања органских загађивача из оштећених екосистема и трансформације тешких метала из контаминираних земљишта, упознавање са принципима и техникама биоремедијације и њиховом применом у савременој пољопривредној производњи.
      Исходи учења (стечена знања)Студент треба да буде буде оспособљен да изабере технику биоремедијације и процени улогу микроорганизама у деградацији органских једињења у екосистему; да објасни како услови средине утичу на процес биоремедијације, да опише улогу микроорганизама у трансформацији метала, дизајнира оглед из области биоремедијације; процени користи и ризике биоремедијациje
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеДиверзитет, физиолошке и генетске карактеристике земљишних микроорганизама у биоремедијацији. Еколошки фактори који утичу на биоремедијацију. Принципи и технике биоремедијације. Биоремедијација земљишта контаминираних органским загађивачима. Микроорганизми у уклањању тешких метала. Биофилтери у ремедијацији земљишта и вода. Интеракција микроорганизама и биљака у биоремедијацији.
      Садржај практичне наставеСтудијски истраживачки рад биће организован индивидуално у зависности од теме докторске дисертације, а обухватиће израду и писање семинарског или научног рада.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      302
      Методе извођења наставеТеоретска настава, менторски рад у комбинацији са интерактивном наставом, eLearning и case-study. Oбавезна је израда и презентација семинарског рада. Штампан научни рад или саопштен на скупу, штампан у целини вреднују се као и семинарски рад.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична наставаУсмени испит40
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари60