Navigacija

D-ML-14-BZV-13 - Bioremedijacija zemljišta i voda

Specifikacija predmeta
Naziv Bioremedijacija zemljišta i voda
Akronim D-ML-14-BZV-13
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Melioracije zemljišta
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o značaju procesa bioremedijacije, razumevanje uloge mikroorganizama u procesima uklanjanja organskih zagađivača iz oštećenih ekosistema i transformacije teških metala iz kontaminiranih zemljišta, upoznavanje sa principima i tehnikama bioremedijacije i njihovom primenom u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da bude bude osposobljen da izabere tehniku bioremedijacije i proceni ulogu mikroorganizama u degradaciji organskih jedinjenja u ekosistemu; da objasni kako uslovi sredine utiču na proces bioremedijacije, da opiše ulogu mikroorganizama u transformaciji metala, dizajnira ogled iz oblasti bioremedijacije; proceni koristi i rizike bioremedijacije
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Diverzitet, fiziološke i genetske karakteristike zemljišnih mikroorganizama u bioremedijaciji. Ekološki faktori koji utiču na bioremedijaciju. Principi i tehnike bioremedijacije. Bioremedijacija zemljišta kontaminiranih organskim zagađivačima. Mikroorganizmi u uklanjanju teških metala. Biofilteri u remedijaciji zemljišta i voda. Interakcija mikroorganizama i biljaka u bioremedijaciji.
      Sadržaj praktične nastave Studijski istraživački rad biće organizovan individualno u zavisnosti od teme doktorske disertacije, a obuhvatiće izradu i pisanje seminarskog ili naučnog rada.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      3 0 2
      Metode izvođenja nastave Teoretska nastava, mentorski rad u kombinaciji sa interaktivnom nastavom, eLearning i case-study. Obavezna je izrada i prezentacija seminarskog rada. Štampan naučni rad ili saopšten na skupu, štampan u celini vrednuju se kao i seminarski rad.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 40
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 60