Навигација

О-МЛ-14-ХМИК-13 - Хемија и микробиологија вода

Спецификација предмета
НазивХемија и микробиологија вода
АкронимО-МЛ-14-ХМИК-13
Студијски програмМелиорације земљишта
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметима/Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања/разумевања најважнијих хемијских карактеристика водених екосистема, класификација природних вода, критеријума за оцену квалитета воде. Такође, стицање знања о индикаторским и хуманим патогеним микроорганизмима, микробиолошком квалитету површинских и подземних вода за наводњавање, као и ЕУ и домаћим стандардима о квалитету воде за наводњавање.
    Исходи учења (стечена знања)Студенти ће стећи вештину правилног избора хемијских метода за испитивање вода, повезивања теоријског знања и правилног тумачења резултата хемијских испитивања вода. Студент треба да буде способан да опише и објасни методе за анализу микробиолошког квалитета вода, да правилно тумачи резултате анализе вода са санитарног и еколошког аспекта и пореди са ЕУ и домаћим стандардима.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеСастав, грађа и особине воде. Услови и процеси образовања хемијског састава вода. Класификација. Оцена квалитета воде. Загађивање вода. Распоред микробних популација у воденим екосистемима и самопречишчавање. Хумани патогени микроорганизми у агроекосистему. Микроорганизми као индикатори. Биолошки системи прераде отпадних вода. Микробиолошки квалитета вода за наводњавање. Поновна употреба вода.
    Садржај практичне наставеRастворенe соли. Kарбонати, бикарбонати; хлориди; калцијум, магнезијум; тврдоћа воде; натријум и калијум. Пламенфотометрија. Хемијска потрошња кисеоника. Директне и индиректне методе одређивања бројности микроорганизамa, као и микроорганизама у водама. Аутопурификација у водама. Колиформне бактерије у води за наводњавање и анализа микробиолошког квалитета поврћа. ЕУ и домаћи стандарди.
    Литература
    1. М. Јаковљевић, С. Благојевић, В. Раичевић (2000): Хемија и микробиологија вода, књига. Пољопривредни факултет, Београд
    2. Раичевић, В., Лалевић, Б., Кљујев, И., Петровић, Ј. (2010): Еколошка микробиологија. Уџбеник. ИСБН 978-86-7834-091-8, Пољопривредни факултет Београд.
    3. S.E.Manahan (2010) : Water Chemistry: Green Science and Technology of Nature's Most Renewable Resource. ISBN 9781439830680 CRC press.
    4. Вујовић Б., Теодоровић С., Лалевић Б., Раичевић В.; Технологија отпадних вода, практикум. ИСБН 978-86-7834-258-5, Пољопривредни факултет, Београд, 2016.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеОд метода извођења наставе користе се класична предавања, лабораторијске вежбе, методе интерактивне наставе и e-learning. Предвиђена је израда семинарског радa и вреднованих презентација.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична настава10Усмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари