О-МЛ-14-ХМИК-13 - Хемија и микробиологија вода
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Хемија и микробиологија вода | |||
Акроним | О-МЛ-14-ХМИК-13 | |||
Студијски програм | Мелиорације земљишта | |||
Модул | ||||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | / | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту стицање знања/разумевања најважнијих хемијских карактеристика водених екосистема, класификација природних вода, критеријума за оцену квалитета воде. Такође, стицање знања о индикаторским и хуманим патогеним микроорганизмима, микробиолошком квалитету површинских и подземних вода за наводњавање, као и ЕУ и домаћим стандардима о квалитету воде за наводњавање. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студенти ће стећи вештину правилног избора хемијских метода за испитивање вода, повезивања теоријског знања и правилног тумачења резултата хемијских испитивања вода. Студент треба да буде способан да опише и објасни методе за анализу микробиолошког квалитета вода, да правилно тумачи резултате анализе вода са санитарног и еколошког аспекта и пореди са ЕУ и домаћим стандардима. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Састав, грађа и особине воде. Услови и процеси образовања хемијског састава вода. Класификација. Оцена квалитета воде. Загађивање вода. Распоред микробних популација у воденим екосистемима и самопречишчавање. Хумани патогени микроорганизми у агроекосистему. Микроорганизми као индикатори. Биолошки системи прераде отпадних вода. Микробиолошки квалитета вода за наводњавање. Поновна употреба вода. | |||
Садржај практичне наставе | Rастворенe соли. Kарбонати, бикарбонати; хлориди; калцијум, магнезијум; тврдоћа воде; натријум и калијум. Пламенфотометрија. Хемијска потрошња кисеоника. Директне и индиректне методе одређивања бројности микроорганизамa, као и микроорганизама у водама. Аутопурификација у водама. Колиформне бактерије у води за наводњавање и анализа микробиолошког квалитета поврћа. ЕУ и домаћи стандарди. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Од метода извођења наставе користе се класична предавања, лабораторијске вежбе, методе интерактивне наставе и e-learning. Предвиђена је израда семинарског радa и вреднованих презентација. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
Практична настава | 10 | Усмени испит | 50 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 30 | |||
Семинари |