Navigacija

O-ML-14-HMIK-13 - Hemija i mikrobiologija voda

Specifikacija predmeta
Naziv Hemija i mikrobiologija voda
Akronim O-ML-14-HMIK-13
Studijski program Melioracije zemljišta
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima / Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja/razumevanja najvažnijih hemijskih karakteristika vodenih ekosistema, klasifikacija prirodnih voda, kriterijuma za ocenu kvaliteta vode. Takođe, sticanje znanja o indikatorskim i humanim patogenim mikroorganizmima, mikrobiološkom kvalitetu površinskih i podzemnih voda za navodnjavanje, kao i EU i domaćim standardima o kvalitetu vode za navodnjavanje.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Studenti će steći veštinu pravilnog izbora hemijskih metoda za ispitivanje voda, povezivanja teorijskog znanja i pravilnog tumačenja rezultata hemijskih ispitivanja voda. Student treba da bude sposoban da opiše i objasni metode za analizu mikrobiološkog kvaliteta voda, da pravilno tumači rezultate analize voda sa sanitarnog i ekološkog aspekta i poredi sa EU i domaćim standardima.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Sastav, građa i osobine vode. Uslovi i procesi obrazovanja hemijskog sastava voda. Klasifikacija. Ocena kvaliteta vode. Zagađivanje voda. Raspored mikrobnih populacija u vodenim ekosistemima i samoprečiščavanje. Humani patogeni mikroorganizmi u agroekosistemu. Mikroorganizmi kao indikatori. Biološki sistemi prerade otpadnih voda. Mikrobiološki kvaliteta voda za navodnjavanje. Ponovna upotreba voda.
    Sadržaj praktične nastave Rastvorene soli. Karbonati, bikarbonati; hloridi; kalcijum, magnezijum; tvrdoća vode; natrijum i kalijum. Plamenfotometrija. Hemijska potrošnja kiseonika. Direktne i indirektne metode određivanja brojnosti mikroorganizama, kao i mikroorganizama u vodama. Autopurifikacija u vodama. Koliformne bakterije u vodi za navodnjavanje i analiza mikrobiološkog kvaliteta povrća. EU i domaći standardi.
    Literatura
    1. M. Jakovljević, S. Blagojević, V. Raičević (2000): Hemija i mikrobiologija voda, knjiga. Poljoprivredni fakultet, Beograd
    2. Raičević, V., Lalević, B., Kljujev, I., Petrović, J. (2010): Ekološka mikrobiologija. Udžbenik. ISBN 978-86-7834-091-8, Poljoprivredni fakultet Beograd.
    3. S.E.Manahan (2010) : Water Chemistry: Green Science and Technology of Nature's Most Renewable Resource. ISBN 9781439830680 CRC press.
    4. Vujović B., Teodorović S., Lalević B., Raičević V.; Tehnologija otpadnih voda, praktikum. ISBN 978-86-7834-258-5, Poljoprivredni fakultet, Beograd, 2016.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Od metoda izvođenja nastave koriste se klasična predavanja, laboratorijske vežbe, metode interaktivne nastave i e-learning. Predviđena je izrada seminarskog rada i vrednovanih prezentacija.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari