Навигација

О-ФМ-14-ОФИФ-13 - Општа фитофармација

Спецификација предмета
НазивОпшта фитофармација
АкронимО-ФМ-14-ОФИФ-13
Студијски програмБиљна производња
МодулФитомедицина
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметиманемаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицанје основних сазнања о пестицидима и значају њихове примене. Упознавање са основним својствима активних материја и формулација, начинима примене, механизмима деловања, последицама примене као и законске регулативе. Стечена знања треба да представљају основу за детаљније и упознавање могућности рационалне примене пестицида у пољопривреди, као и заштите људи и животне средине од загађивања.
    Исходи учења (стечена знања)Познавање основних типова формулација пестицида, технике апликације пестицида, механизме деловања, чиниоце који утичу на ефикасност, селективност, фитотоксичност, перзистентност и резистентност, као и последице примене пестицида и најважнија ограничења у примени пестицида, проистекла из законске регулативе из области промета средстава за заштиту биља.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеКласификације пестицида; облици формулација; технологија примене; физичко понашање пестицида; абиотска и биотска разградња пестицида, перзистентност у земљишту и води; доспевање, механизам деловања хербицида, зооцида и фунгицида; директне последице примене пестицида (фитотоксичност, резистентност); основни токсиколошки појмови, законска и нормативна регулатива пестицида.
    Садржај практичне наставеПрактичан рад у лабораторији за испитивање физичко-хемијских особина пестицидаи њихових формулација
    Литература
    1. Стевић, M. (2015): Мултимедијални садржај из предмета Општа фитофармација, за студенте Одсека за фитомедицину: материјал за припрему испита. Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду, Београд (ISBN 978-86-7834-225-7; COBISS.SR-ID216161292).
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом. У оквиру предавања предвиђена је једна провера знања у виду завршног теста, као и израда и презентовање семинарског рада. Након извођења свих вежби предвиђено је полагање колоквијума.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања20Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми10
    Семинари10