Navigacija

O-FM-14-OFIF-13 - Opšta fitofarmacija

Specifikacija predmeta
Naziv Opšta fitofarmacija
Akronim O-FM-14-OFIF-13
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Fitomedicina
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje osnovnih saznanja o pesticidima i značaju njihove primene. Upoznavanje sa osnovnim svojstvima aktivnih materija i formulacija, načinima primene, mehanizmima delovanja, posledicama primene kao i zakonske regulative. Stečena znanja treba da predstavljaju osnovu za detaljnije i upoznavanje mogućnosti racionalne primene pesticida u poljoprivredi, kao i zaštite ljudi i životne sredine od zagađivanja.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Poznavanje osnovnih tipova formulacija pesticida, tehnike aplikacije pesticida, mehanizme delovanja, činioce koji utiču na efikasnost, selektivnost, fitotoksičnost, perzistentnost i rezistentnost, kao i posledice primene pesticida i najvažnija ograničenja u primeni pesticida, proistekla iz zakonske regulative iz oblasti prometa sredstava za zaštitu bilja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Klasifikacije pesticida; oblici formulacija; tehnologija primene; fizičko ponašanje pesticida; abiotska i biotska razgradnja pesticida, perzistentnost u zemljištu i vodi; dospevanje, mehanizam delovanja herbicida, zoocida i fungicida; direktne posledice primene pesticida (fitotoksičnost, rezistentnost); osnovni toksikološki pojmovi, zakonska i normativna regulativa pesticida.
    Sadržaj praktične nastave Praktičan rad u laboratoriji za ispitivanje fizičko-hemijskih osobina pesticidai njihovih formulacija
    Literatura
    1. Stević, M. (2015): Multimedijalni sadržaj iz predmeta Opšta fitofarmacija, za studente Odseka za fitomedicinu: materijal za pripremu ispita. Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu, Beograd (ISBN 978-86-7834-225-7; COBISS.SR-ID216161292).
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom. U okviru predavanja predviđena je jedna provera znanja u vidu završnog testa, kao i izrada i prezentovanje seminarskog rada. Nakon izvođenja svih vežbi predviđeno je polaganje kolokvijuma.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 20 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 10
    Seminari 10