О-ВВ-14-ОВВЛ-13 - Оплемењивање воћака и винове лозе
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Оплемењивање воћака и винове лозе | |||
Акроним | О-ВВ-14-ОВВЛ-13 | |||
Студијски програм | Биљна производња | |||
Модул | Воћарство и виноградарство | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 7.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту стицање знања о кратком историјату оплемењивања; основним циљевима оплемењивања; значају таксономије, центара порекла, интродукције и колекције гермплазме при избору почетног материјала; стерилности и полној инкомпатибилности; најважнијим методама оплемењивања; поступцима за признавање и патентирање новостворених сорти и подлога воћака и винове лозе. | |||
Исходи учења (стечена знања) | На крају предмета студент треба да буде оспособљен за анализу почетног материјала и припрему оплемењивачког програма; примену метода цитолошких истраживања; правилно коришћење техника хибридизације, мутација и селекције; успешно коришћење метода културе ткива; пријављивање новостворене сорте или подлоге Комисији за признавање; ефикасно учење, критичко мишљење и евалуацију наставе и исхода учења. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Почетни материјал у оплемењивању воћака и винове лозе; Биологија оплођења и рађања воћака и винове лозе; Хибридизација; Мутације; Селекција; Биотехнологија; Признавање новостворених сорти и подлога воћака и винове лозе; Оплемењивање јабучастих, коштичавих, језграстих, јагодастих и суптропских врсти воћака; Оплемењивање винове лозе. | |||
Садржај практичне наставе | Цитогенетичка мушка и женска стерилност; Функционална способност полена; Полна инкомпатибилност; Генетичка анализа квалитативних и квантитативних особина; Примена метода хибридизације, мутација, селекције и биотехнологије; Примена ВЦУ и ДУС тестова приликом признавања новостворених сорти и подлога појединих врсти воћака и винове лозе. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
4 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Теоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом ће се држати у свим областима. У току наставе су предвиђене две провере знања тестовима, а на крају практичне наставе (вежби) предвиђено је полагање колоквијума. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
Практична настава | Усмени испит | 50 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари | 20 |