Навигација

О-ВВ-14-ОВВЛ-13 - Оплемењивање воћака и винове лозе

Спецификација предмета
НазивОплемењивање воћака и винове лозе
АкронимО-ВВ-14-ОВВЛ-13
Студијски програмБиљна производња
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ7.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о кратком историјату оплемењивања; основним циљевима оплемењивања; значају таксономије, центара порекла, интродукције и колекције гермплазме при избору почетног материјала; стерилности и полној инкомпатибилности; најважнијим методама оплемењивања; поступцима за признавање и патентирање новостворених сорти и подлога воћака и винове лозе.
    Исходи учења (стечена знања)На крају предмета студент треба да буде оспособљен за анализу почетног материјала и припрему оплемењивачког програма; примену метода цитолошких истраживања; правилно коришћење техника хибридизације, мутација и селекције; успешно коришћење метода културе ткива; пријављивање новостворене сорте или подлоге Комисији за признавање; ефикасно учење, критичко мишљење и евалуацију наставе и исхода учења.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПочетни материјал у оплемењивању воћака и винове лозе; Биологија оплођења и рађања воћака и винове лозе; Хибридизација; Мутације; Селекција; Биотехнологија; Признавање новостворених сорти и подлога воћака и винове лозе; Оплемењивање јабучастих, коштичавих, језграстих, јагодастих и суптропских врсти воћака; Оплемењивање винове лозе.
    Садржај практичне наставеЦитогенетичка мушка и женска стерилност; Функционална способност полена; Полна инкомпатибилност; Генетичка анализа квалитативних и квантитативних особина; Примена метода хибридизације, мутација, селекције и биотехнологије; Примена ВЦУ и ДУС тестова приликом признавања новостворених сорти и подлога појединих врсти воћака и винове лозе.
    Литература
    1. Николић, Д. (2012): Оплемењивање винове лозе. Флеш, Земун.
    2. Пејкић, Б. (1980): Оплемењивање воћака и винове лозе. Научна књига, Београд.
    3. Мишић, П. (1987): Опште оплемењивање воћака. Нолит, Београд
    4. Мишић, П. (2002): Специјално оплемењивање воћака. Институт за истраживања у пољопривреди "Србија" и Партенон, Београд.
    5. Пејкић, Б., Милутиновић, М. (1971): Практикум из оплемењивања воћака и винове лозе. Пољопривредни факултет, Београд.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    42
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом ће се држати у свим областима. У току наставе су предвиђене две провере знања тестовима, а на крају практичне наставе (вежби) предвиђено је полагање колоквијума.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари20