O-VV-14-OVVL-13 - Oplemenjivanje voćaka i vinove loze
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Oplemenjivanje voćaka i vinove loze | |||
Akronim | O-VV-14-OVVL-13 | |||
Studijski program | Biljna proizvodnja | |||
Modul | Voćarstvo i vinogradarstvo | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 7.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o kratkom istorijatu oplemenjivanja; osnovnim ciljevima oplemenjivanja; značaju taksonomije, centara porekla, introdukcije i kolekcije germplazme pri izboru početnog materijala; sterilnosti i polnoj inkompatibilnosti; najvažnijim metodama oplemenjivanja; postupcima za priznavanje i patentiranje novostvorenih sorti i podloga voćaka i vinove loze. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Na kraju predmeta student treba da bude osposobljen za analizu početnog materijala i pripremu oplemenjivačkog programa; primenu metoda citoloških istraživanja; pravilno korišćenje tehnika hibridizacije, mutacija i selekcije; uspešno korišćenje metoda kulture tkiva; prijavljivanje novostvorene sorte ili podloge Komisiji za priznavanje; efikasno učenje, kritičko mišljenje i evaluaciju nastave i ishoda učenja. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Početni materijal u oplemenjivanju voćaka i vinove loze; Biologija oplođenja i rađanja voćaka i vinove loze; Hibridizacija; Mutacije; Selekcija; Biotehnologija; Priznavanje novostvorenih sorti i podloga voćaka i vinove loze; Oplemenjivanje jabučastih, koštičavih, jezgrastih, jagodastih i suptropskih vrsti voćaka; Oplemenjivanje vinove loze. | |||
Sadržaj praktične nastave | Citogenetička muška i ženska sterilnost; Funkcionalna sposobnost polena; Polna inkompatibilnost; Genetička analiza kvalitativnih i kvantitativnih osobina; Primena metoda hibridizacije, mutacija, selekcije i biotehnologije; Primena VCU i DUS testova prilikom priznavanja novostvorenih sorti i podloga pojedinih vrsti voćaka i vinove loze. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
4 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku nastave su predviđene dve provere znanja testovima, a na kraju praktične nastave (vežbi) predviđeno je polaganje kolokvijuma. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | Usmeni ispit | 50 | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari | 20 |