Navigacija

O-VV-14-OVVL-13 - Oplemenjivanje voćaka i vinove loze

Specifikacija predmeta
Naziv Oplemenjivanje voćaka i vinove loze
Akronim O-VV-14-OVVL-13
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 7.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o kratkom istorijatu oplemenjivanja; osnovnim ciljevima oplemenjivanja; značaju taksonomije, centara porekla, introdukcije i kolekcije germplazme pri izboru početnog materijala; sterilnosti i polnoj inkompatibilnosti; najvažnijim metodama oplemenjivanja; postupcima za priznavanje i patentiranje novostvorenih sorti i podloga voćaka i vinove loze.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju predmeta student treba da bude osposobljen za analizu početnog materijala i pripremu oplemenjivačkog programa; primenu metoda citoloških istraživanja; pravilno korišćenje tehnika hibridizacije, mutacija i selekcije; uspešno korišćenje metoda kulture tkiva; prijavljivanje novostvorene sorte ili podloge Komisiji za priznavanje; efikasno učenje, kritičko mišljenje i evaluaciju nastave i ishoda učenja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Početni materijal u oplemenjivanju voćaka i vinove loze; Biologija oplođenja i rađanja voćaka i vinove loze; Hibridizacija; Mutacije; Selekcija; Biotehnologija; Priznavanje novostvorenih sorti i podloga voćaka i vinove loze; Oplemenjivanje jabučastih, koštičavih, jezgrastih, jagodastih i suptropskih vrsti voćaka; Oplemenjivanje vinove loze.
    Sadržaj praktične nastave Citogenetička muška i ženska sterilnost; Funkcionalna sposobnost polena; Polna inkompatibilnost; Genetička analiza kvalitativnih i kvantitativnih osobina; Primena metoda hibridizacije, mutacija, selekcije i biotehnologije; Primena VCU i DUS testova prilikom priznavanja novostvorenih sorti i podloga pojedinih vrsti voćaka i vinove loze.
    Literatura
    1. Nikolić, D. (2012): Oplemenjivanje vinove loze. Fleš, Zemun.
    2. Pejkić, B. (1980): Oplemenjivanje voćaka i vinove loze. Naučna knjiga, Beograd.
    3. Mišić, P. (1987): Opšte oplemenjivanje voćaka. Nolit, Beograd
    4. Mišić, P. (2002): Specijalno oplemenjivanje voćaka. Institut za istraživanja u poljoprivredi "Srbija" i Partenon, Beograd.
    5. Pejkić, B., Milutinović, M. (1971): Praktikum iz oplemenjivanja voćaka i vinove loze. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku nastave su predviđene dve provere znanja testovima, a na kraju praktične nastave (vežbi) predviđeno je polaganje kolokvijuma.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 20