Навигација

О-ПТ-14-МКР-13 - Механизација у комуналним радовима

Спецификација предмета
НазивМеханизација у комуналним радовима
АкронимО-ПТ-14-МКР-13
Студијски програмПољопривредна техника
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаЕксплоатационе и конструктивне карактеристике машина за комуналне радове. Транспорт и радови са материјалима комуналног порекла у посебним условима комуналног окружења. Ергономије и техничке мере сигурности рада машина у комуналним условима.
    Исходи учења (стечена знања)Студенти би требало да: Правилно процене и примене техничко-експлоатационе параметаре специјалне механизације и различитих типова машина у одређеним комунални условима и у ограниченом простору градских средина; Планирају, користе, и примењују техничке мере сигурности рада машина и механизације у комуналном окружењу; Планирају третирање комуналног отпада.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПогонске јединице у коминалним радовима; Машине за чишћење комуналних површина; Машине за чишћење водених површина; Машине за чишћење снега; Машине за прикупљање комуналног отпада; Техничко-технолошки системи за депоновање комуналног отпада; Машине и опрема за посебне комуналне радове; Показатељи рада машина у комуналним условима; Техничке мере сигурности експлоатације комуналних машина.
    Садржај практичне наставеПрактично упознавање студената са системима и склоповима машина које се користе у комуналним радовима.
    Литература
    1. Ољача, В.М., Раичевић, М. Д., Глигоревић, Б. К.(2016). Механизација у мелиорацијама земљишта, друго допуњено издање. Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду.
    2. Богдановић Б., Никодијевић Д., Вулић А.: Хидраулички и хидромеханички преносници снаге. Машински факултет, Ниш, 1998.
    3. Драговић Нада: Механизација за противерозионе радове, Шумарски факултет, Београд, 2008.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит50
    Практична настава10Усмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари30