Навигација

О-МЛ-14-КЗ-13 - Коришћење земљишта

Спецификација предмета
НазивКоришћење земљишта
АкронимО-МЛ-14-КЗ-13
Студијски програмМелиорације земљишта
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаНема услова.Облик условљености
    Циљеви изучавања предмета1. Обезбеђење општег прегледа основних начела и информација о коришћењу земљишта на различитим нивоима 2. Упознавање са принципима и техникама оцене земљишта. 3. Оспособљавање за коришћење информација о истраживању земљишта у секторима пољопривреде и инжињерства; као и за истраживање проблема везаних за различите начине коришћења земљиште; интерпретацију и приказивање резултата.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање принципа коришћења земљишта и планирања на националном, регионалном и локалном ниву. Да буде оспособљен да изврши карактеризацију и класификацију земљишта коришћењем интерпретативних техника и компјутеризованих земљишних програма; оцени способност/погодност земљишта за пољопривреду и инжењерске сврхе. Да познаје специфична питања коришћења земљишта у Србији.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе1. Концепције процене земљишта. (Земљишни ресурси у свету и Србији. Интерпретативне класификације земљишта. Системи вредновања погодности земљишта. Интегрални системи процене земљишта). 2. Проблеми коришћења земљишта – Компатибилност и одрживост (Управљање отпадом на земљишту. Линеарни објекти. Екстрактивне индустрије. Паркови и заштићене површине. Примарне индустрије – шумарство и пољопривреда).
    Садржај практичне наставе1) Упознавање студента са могућношћу практичног коришћења публикованих информација о земљишту за процену погодности земљшита за одређене сврхе; 2) примена компјутеризованих земљишних истраживачких интерпретативних програма за процену земљишта за пољопривредну производњу; 3) истраживање проблема, по сопственом избору, везаних за коришћење земљиште који ће се презентовати на семинару.
    Литература
    1. Миљковић, Н. (2006). Мелиоративна педологија, Пољопривредни факултет, Нови Сад.
    2. Randolph, J. (2003). Environmental land use planning and management. Island Pr.
    3. Поповић, В., Николић, М, Катић, Б. (2011). Коришћење и заштита пољопривредног земљишта у Србији. Монографија. Институт за економику пољопривреде Београд.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеТеоријска настава: Предавања и вежбе у комбинацији са интерактивном наставом и консултације. Израда семинарског рада.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит70
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари30