Навигација

О-МЛ-14-ЕПЗ-13 - Економика пољопривреде и задругарство

Спецификација предмета
НазивЕкономика пољопривреде и задругарство
АкронимО-МЛ-14-ЕПЗ-13
Студијски програмМелиорације земљишта
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметима-Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту да: стекне теоретска знања о значају пољопривреде у привредном развоју и њеним специфичностима; упозна се са стањем пољопривредних ресурса и производне структуре; стекне знања о производним субјектима; упозна се са међународном и националном аграрном политиком; стекне теоријска знања о задругарству, задругама и њиховом значају за развој пољопривреде и села.
      Исходи учења (стечена знања)Оспособљеност студента да сагледа и вештину да интерпретира релевантне индикаторе аграрног сектора; разумевање логичких веза у производно-прехрамбеном ланцу; познавање обележја субјеката у пољопривреди, ресурса и пољопривредне производње; разумевање аграрне политике и ефекте појединих мера подршке; познавање значаја и карактеристика задружних организација и посебно задруга у пољопривреди.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеПољопривреда у привредном развоју (значај, функције, специфичности, научно -технички прогрес у пољопривреди); Субјекти организовања; Ресурси и пољопривредна производња; Аграрна политика-циљеви, мере, домаћа и међународна пракса; Задругарство (значај; елементи задружног система; развој задругарства; облици и обележја задружних организација у свету и у националној пољопривреди; задружни савези).
      Садржај практичне наставеОбрачун и интерпретација релевантних индикатора. Коришћење статистичких база. Израда семинарских радова се предвиђа у следећим наставним поглављима: Место пољопривреде у привредној структури и привредном развоју; Робни токови пољопривредних производа; Капацитети (производни ресурси у пољопривреди) и пољопривредна производња.
      Литература
      1. Божић Д., Богданов Н., Шеварлић М.: Економика пољопривреде, Пољопривредни факултет, Београд, 2011.
      2. Ранђеловић В.: Економика пољопривреде и задругарство, Пољопривредни факултет, Београд, 2001.
      3. Михајловић Л., Арсеновић Ђ.: Економика пољопривреде са задругарством, Универзитетски уџбеник, Нови Сад, 2002.
      4. Закић З., Стојановић Ж.: Економика аграра, Економски факултет, Београд, 2008..
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      32
      Методе извођења наставеТеоријска и практична (вежбе) настава у комбинацији са интерактивном наставом. Израда семинарских радова у појединим областима. Провера знања тестом.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања5Писмени испит
      Практична наставаУсмени испит45
      Пројекти
      Колоквијуми30
      Семинари20