Д-ТХ-20-ИНБХ - Ин виво, ин витро и ин силицо приступи у безбедности хране
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Ин виво, ин витро и ин силицо приступи у безбедности хране | |||
Акроним | Д-ТХ-20-ИНБХ | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Прехрамбена технологија | |||
Тип студија | докторске академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 12.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту стицање продубљених знања, вештина и ставова из области in vivo, in vitro и in silico приступа у безбедности хране и моделовања, као и екстраполације добијених података ка антиципираним (претпостављеним) вредностима утицаја контаминената хране на људско здравље. | |||
Исходи учења (стечена знања) | По завршетку курса из овог предмета, студент треба да буде способан да: систематски дефинише и детаљно објасни шта су in vivo, in vitro и in silico приступи, систематски дефинише и објасни њихове карактеристике, дефинише поступке и методе њихове примене, познаје и сагледава важност њихове примене у управљању безбедношћу хране, учествује појединачно и у тима у решавању проблема из области предмета. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Основи токсикологије, концепт АДМЕ, механизми помоћу којих биолошки и хемијски контаминенти из хране могу угрозити људско здравље, алтернативно тестирање, примена и екстраполација in vivo, in vitro и in silico приступа у безбедности хране, процена и карактеризација ризика, тестови токсичности и вируленције, алтернативне методе у токсикологији и процени патогеног потенцијала, 3Р, QSAR и VFAR. | |||
Садржај практичне наставе | 1. FSO, NOAEL, LOAEL, TD50, LD50, MoS, MoE, TI, ADI, TDI, инфективна доза и интоксикативна доза, 2. Софтвери: PMP, Combase, QSAR, 3. Модерна биохемија, молекуларна и ћелијска биологија, рачунарске науке, био информатика, технологије високог протока и високог садржаја за идентификацију негативних ефеката и карактеризација потенцијалних патогена и токсиканата у храни. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
5 | 0 | 3 | ||
Методе извођења наставе | Предавања и вежбе у комбинацији са интерактивном наставом ће се примењивати у свим наставним поглављима предмета у различитом обиму. Oд метода интерактивне наставе користе се индивидуалне, групне односно тимске колаборативне и кооперативне методе активног учења. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | Писмени испит | 50 | ||
Практична настава | Усмени испит | |||
Пројекти | 30 | |||
Колоквијуми | ||||
Семинари | 20 |