Navigacija

D-TH-20-INBH - In vivo, in vitro i in silico pristupi u bezbednosti hrane

Specifikacija predmeta
Naziv In vivo, in vitro i in silico pristupi u bezbednosti hrane
Akronim D-TH-20-INBH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Prehrambena tehnologija
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 12.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje produbljenih znanja, veština i stavova iz oblasti in vivo, in vitro i in silico pristupa u bezbednosti hrane i modelovanja, kao i ekstrapolacije dobijenih podataka ka anticipiranim (pretpostavljenim) vrednostima uticaja kontaminenata hrane na ljudsko zdravlje.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa iz ovog predmeta, student treba da bude sposoban da: sistematski definiše i detaljno objasni šta su in vivo, in vitro i in silico pristupi, sistematski definiše i objasni njihove karakteristike, definiše postupke i metode njihove primene, poznaje i sagledava važnost njihove primene u upravljanju bezbednošću hrane, učestvuje pojedinačno i u tima u rešavanju problema iz oblasti predmeta.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Osnovi toksikologije, koncept ADME, mehanizmi pomoću kojih biološki i hemijski kontaminenti iz hrane mogu ugroziti ljudsko zdravlje, alternativno testiranje, primena i ekstrapolacija in vivo, in vitro i in silico pristupa u bezbednosti hrane, procena i karakterizacija rizika, testovi toksičnosti i virulencije, alternativne metode u toksikologiji i proceni patogenog potencijala, 3R, QSAR i VFAR.
    Sadržaj praktične nastave 1. FSO, NOAEL, LOAEL, TD50, LD50, MoS, MoE, TI, ADI, TDI, infektivna doza i intoksikativna doza, 2. Softveri: PMP, Combase, QSAR, 3. Moderna biohemija, molekularna i ćelijska biologija, računarske nauke, bio informatika, tehnologije visokog protoka i visokog sadržaja za identifikaciju negativnih efekata i karakterizacija potencijalnih patogena i toksikanata u hrani.
    Literatura
    1. Barać, M., Pešić, M., A. Kostić: Biološki aktivne komponente hrane, Poljoprivredni fakultet, Beograd-Zemun, 2015, 204 str., ISBN 978-86-7834-220-2
    2. Pešić, M., Kostić A., Barać M: Bioaktivne komponente hrane – praktikum, Poljoprivredni fakultet, Beograd-Zemun, 2017, 171 str., ISBN 978-86-7834-275-2
    3. Shibamato, T., Bjeldanes, L.F. 2009: Introduction to food toxicology, Food Science and Technology International Series, Ed. Taylor, S.L., Second Ed., Elsevier, Inc, UK
    4. Brimer, L. (2011): Chemical Food Safety, CAB International, Wallingford, UK
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    5 0 3
    Metode izvođenja nastave Predavanja i vežbe u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se primenjivati u svim nastavnim poglavljima predmeta u različitom obimu. Od metoda interaktivne nastave koriste se individualne, grupne odnosno timske kolaborativne i kooperativne metode aktivnog učenja.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 50
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti 30
    Kolokvijumi
    Seminari 20