Навигација

Д-ВВ-20-РВИ - Регулатори растења у виноградарству

Спецификација предмета
НазивРегулатори растења у виноградарству
АкронимД-ВВ-20-РВИ
Студијски програмПољопривредне науке
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ12.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаНемаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет омогућава стицање и продубљивање знања и вештина из области деловања биљних регулатора растења и ефеката њихове примене. Студенти стичу способности сагледавања могућности примене рр у циљу контроле растења, сазревања ластара, повећање степена отпорности на ниске температуре, продуктивности, квалитета приноса.
      Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса, студент треба да буде оспособљен да: Објасни механизме деловања, динамику промена током годишњег циклуса развића; Објасни значај и ефекат примене на контролу растења; на контролу родности и квалитета, у производњи лозног садног материјала, у превазилажење стресних услова; Испољава способност за тимски рад, критично мишљење, интегрисање знања, способност презентације резултата
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеВрсте регулатора растења. А ауксини, гиберелини, цитокинини, абсцисинска киселина. Динамика промене садржаја. Синтетички регулато-ри растења: стимулатори и инхибитори. Контрола вегетативног растења, сазревања и репродуктивног развоја; цветање и заметање бобица. Примена рр у производњи грожђа. Примена рр у лозном расадничарству.
      Садржај практичне наставеСтудијски истраживачки рад биће организован индивидуално у зависности од теме докторске дисертације, а обухватиће израду и писање семинарског или научног рада.
      Литература
      1. Група аутора: 1984. Физиологија винове лозе. САНУ, Београд.
      2. Нешковић, М., Коњевић, Р., Ћулафић, Љ. 2010. Физиологија биљака. ННК Интернатионал. Београд. 2010.
      3. Michael Mullins, Alain Bouquer and Larry Wiliams 1992. Biology of the grapevine, Cambridge Universiтy press, ISBN 0 521 30507.
      4. Grapevine Molecular Physiology & Biotechnology. Edited by Kalliopi A. Roubelakis-Angelakis. University of Crete, Heraklion, Greece. 2009.
      5. Ronald, S. Jackson 2000.Wine Science – Principles and Applications.. Elsevier.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      604
      Методе извођења наставеОд метода извођења наставе користе се класична предавања и методе интерактивне наставе и учења које подразумевају индивидуални и тимски рад.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична наставаУсмени испит30
      Пројекти
      Колоквијуми40
      Семинари30