Navigacija

D-VV-20-RVI - Regulatori rastenja u vinogradarstvu

Specifikacija predmeta
Naziv Regulatori rastenja u vinogradarstvu
Akronim D-VV-20-RVI
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 12.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Nema Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava sticanje i produbljivanje znanja i veština iz oblasti delovanja biljnih regulatora rastenja i efekata njihove primene. Studenti stiču sposobnosti sagledavanja mogućnosti primene rr u cilju kontrole rastenja, sazrevanja lastara, povećanje stepena otpornosti na niske temperature, produktivnosti, kvaliteta prinosa.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa, student treba da bude osposobljen da: Objasni mehanizme delovanja, dinamiku promena tokom godišnjeg ciklusa razvića; Objasni značaj i efekat primene na kontrolu rastenja; na kontrolu rodnosti i kvaliteta, u proizvodnji loznog sadnog materijala, u prevazilaženje stresnih uslova; Ispoljava sposobnost za timski rad, kritično mišljenje, integrisanje znanja, sposobnost prezentacije rezultata
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Vrste regulatora rastenja. A auksini, giberelini, citokinini, abscisinska kiselina. Dinamika promene sadržaja. Sintetički regulato-ri rastenja: stimulatori i inhibitori. Kontrola vegetativnog rastenja, sazrevanja i reproduktivnog razvoja; cvetanje i zametanje bobica. Primena rr u proizvodnji grožđa. Primena rr u loznom rasadničarstvu.
      Sadržaj praktične nastave Studijski istraživački rad biće organizovan individualno u zavisnosti od teme doktorske disertacije, a obuhvatiće izradu i pisanje seminarskog ili naučnog rada.
      Literatura
      1. Grupa autora: 1984. Fiziologija vinove loze. SANU, Beograd.
      2. Nešković, M., Konjević, R., Ćulafić, Lj. 2010. Fiziologija biljaka. NNK International. Beograd. 2010.
      3. Michael Mullins, Alain Bouquer and Larry Wiliams 1992. Biology of the grapevine, Cambridge University press, ISBN 0 521 30507.
      4. Grapevine Molecular Physiology & Biotechnology. Edited by Kalliopi A. Roubelakis-Angelakis. University of Crete, Heraklion, Greece. 2009.
      5. Ronald, S. Jackson 2000.Wine Science – Principles and Applications.. Elsevier.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      6 0 4
      Metode izvođenja nastave Od metoda izvođenja nastave koriste se klasična predavanja i metode interaktivne nastave i učenja koje podrazumevaju individualni i timski rad.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 30
      Projekti
      Kolokvijumi 40
      Seminari 30