Навигација

Д-ВВ-20-ПОТЕ - Помотехнологија

Спецификација предмета
НазивПомотехнологија
АкронимД-ВВ-20-ПОТЕ
Студијски програмПољопривредне науке
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ12.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања o теоријским основама модерног расадничарства, као и о савременим технологијама и системима гајења воћака како на отвореном пољу тако и у заштићеном простору; вештине заснивања расадничке производње и производних засада уз примену диференцираних мера агро и помотехнике код савремених система и технологија гајења воћака.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање савременог расадничарства као и савремене технологије гајења воћака. Такође, стечена знања треба да користе и у практичном раду у производњи садница; на избору и комбиновању сорти при подизању савремених засада, као и у раду у имплементацији савремених технологија гајења на отвореном пољу и у затвореном простору.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеФизиолошке основе генеративног и вегетативног размножавања и технолошки поступци производње висикоквалитетног садног материјала. Избор система гајења и унапређење и усавршавање технологије гајења воћака. Избор објеката заштићеног простора и система гајења воћака у њима. Примена агротехничких и помотехничких мера у савременој воћарској производњи и заштита агроекосистема.
    Садржај практичне наставеРад у расадницима у производњи садног материјала најновијим технологијама: книп, магнус, би-баум и сл. Формирање нових и најновијих узгојних облика за интензивно гајење воћака на огледним и комерцијалним засадима, утврђивање детаља и разлика у најмодернијим системима гајења јабучастих, коштичавих и јагодастих воћака као и рад на формирању узгојних облика у хидропоници.
    Литература
    1. Childers, N.F., Morris, J.R., Sibbett, G.S. 1995. Modern fruit science. Orchard and small fruit culture. Gaineswille, Florida, USA
    2. Fruits, The International Journal (ISSN 0248-1294 print and ISSN 1625-967X electronic)
    3. Николић, М., Миливијевић, Ј. 2015. Јагодасте воћке – технологија гајења. Пољ.факултет, Београд
    4. Милатовић, Д., Николић, М., Милетић, Н. 2015. Трешња и вишња. Научно воћ. друш. Србије, Чачак
    5. Научни радови публиковани у домаћим и страним часописима
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    604
    Методе извођења наставеНаставне активност ће се одвијати у виду теоријске наставе, консултацијакао и практичног рада на терену. Предвиђена је израда и јавна одбрана семинарског рада
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит70
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари30