Navigacija

D-VV-20-POTE - Pomotehnologija

Specifikacija predmeta
Naziv Pomotehnologija
Akronim D-VV-20-POTE
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 12.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o teorijskim osnovama modernog rasadničarstva, kao i o savremenim tehnologijama i sistemima gajenja voćaka kako na otvorenom polju tako i u zaštićenom prostoru; veštine zasnivanja rasadničke proizvodnje i proizvodnih zasada uz primenu diferenciranih mera agro i pomotehnike kod savremenih sistema i tehnologija gajenja voćaka.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje savremenog rasadničarstva kao i savremene tehnologije gajenja voćaka. Takođe, stečena znanja treba da koriste i u praktičnom radu u proizvodnji sadnica; na izboru i kombinovanju sorti pri podizanju savremenih zasada, kao i u radu u implementaciji savremenih tehnologija gajenja na otvorenom polju i u zatvorenom prostoru.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Fiziološke osnove generativnog i vegetativnog razmnožavanja i tehnološki postupci proizvodnje visikokvalitetnog sadnog materijala. Izbor sistema gajenja i unapređenje i usavršavanje tehnologije gajenja voćaka. Izbor objekata zaštićenog prostora i sistema gajenja voćaka u njima. Primena agrotehničkih i pomotehničkih mera u savremenoj voćarskoj proizvodnji i zaštita agroekosistema.
    Sadržaj praktične nastave Rad u rasadnicima u proizvodnji sadnog materijala najnovijim tehnologijama: knip, magnus, bi-baum i sl. Formiranje novih i najnovijih uzgojnih oblika za intenzivno gajenje voćaka na oglednim i komercijalnim zasadima, utvrđivanje detalja i razlika u najmodernijim sistemima gajenja jabučastih, koštičavih i jagodastih voćaka kao i rad na formiranju uzgojnih oblika u hidroponici.
    Literatura
    1. Childers, N.F., Morris, J.R., Sibbett, G.S. 1995. Modern fruit science. Orchard and small fruit culture. Gaineswille, Florida, USA
    2. Fruits, The International Journal (ISSN 0248-1294 print and ISSN 1625-967X electronic)
    3. Nikolić, M., Milivijević, J. 2015. Jagodaste voćke – tehnologija gajenja. Polj.fakultet, Beograd
    4. Milatović, D., Nikolić, M., Miletić, N. 2015. Trešnja i višnja. Naučno voć. druš. Srbije, Čačak
    5. Naučni radovi publikovani u domaćim i stranim časopisima
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    6 0 4
    Metode izvođenja nastave Nastavne aktivnost će se odvijati u vidu teorijske nastave, konsultacijakao i praktičnog rada na terenu. Predviđena je izrada i javna odbrana seminarskog rada
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 70
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 30