Навигација

Д-ВВ-20-АМП - Ампелологија

Спецификација предмета
НазивАмпелологија
АкронимД-ВВ-20-АМП
Студијски програмПољопривредне науке
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ12.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима/Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да упозна студенте са специфичностима науке о виновој лози. Кроз изучавање врсти и сорти рода Vitis преко биологије винов елозе и утицаја чиниоца спољне средине, изналажења нових и усавршавање постојећих биотехнолошких метода и поступака у циљу рационализације производње лозног садног материјала, подизања винограда и гајења винове лозе.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање биолошких и еколошких чиниоца у овој научној области, најсавременије методе размножавања винове лозе и производње лозног садног материјала, као и ампелолошке и ампелотехничке мере неопходне у анализи растења, родности и квалитета грожђа и вина.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПодразумева: ампелологија и њен историјат, биологија и органографија винове лозе, циклус развића и еколошки параметри, најновији начини производње лозног садног материјала и стандарди и прописи, заснивање засада кроз технологију гајења. Анализа конвенционалне, интегралне и биолошке производње грожђа. Основни принципи сортне агротехнике у циљу производње стоног, винског и грожђа за сушење.
    Садржај практичне наставеУпознавање са специфичним методолошким приступима у спровођењу појединих ампелотехничких мера на терену. Сакупљање података ради касније статистичке обраде и извођења научних чињеница и закључака.
    Литература
    1. Марковић, Н. 2012. Технологија гајења винове лозе. Монографија, Задужбина св. Манастира Хиландар, Београд.
    2. Радивојевић, Д., Марковић, Н. 2015. Воћарство и виноградарство. Универзитет у Београду Пољопривредни факултет. Београд.
    3. Накаламић, А., Марковић, Н. 2007. Опште виноградарство. Пољопривредни факултет, Задужбина светог манастира Хиландар. Београд.
    4. Fregoni, M. 2005. Viticoltura di Qualita. Phytoline, Affi. Vеrоna.
    5. Накаламић, А. 2001. Опште виноградарство. Пољопривредни факултет. Београд.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    604
    Методе извођења наставеНаставна активност ће се одвијати у виду теоријске наставе, консултација као и практичног рада у лабораторији. Предвиђена је израда и одбрана једног семинарског рада.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит70
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари30