Navigacija

D-VV-20-AMP - Ampelologija

Specifikacija predmeta
Naziv Ampelologija
Akronim D-VV-20-AMP
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 12.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima / Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da upozna studente sa specifičnostima nauke o vinovoj lozi. Kroz izučavanje vrsti i sorti roda Vitis preko biologije vinov eloze i uticaja činioca spoljne sredine, iznalaženja novih i usavršavanje postojećih biotehnoloških metoda i postupaka u cilju racionalizacije proizvodnje loznog sadnog materijala, podizanja vinograda i gajenja vinove loze.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje bioloških i ekoloških činioca u ovoj naučnoj oblasti, najsavremenije metode razmnožavanja vinove loze i proizvodnje loznog sadnog materijala, kao i ampelološke i ampelotehničke mere neophodne u analizi rastenja, rodnosti i kvaliteta grožđa i vina.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Podrazumeva: ampelologija i njen istorijat, biologija i organografija vinove loze, ciklus razvića i ekološki parametri, najnoviji načini proizvodnje loznog sadnog materijala i standardi i propisi, zasnivanje zasada kroz tehnologiju gajenja. Analiza konvencionalne, integralne i biološke proizvodnje grožđa. Osnovni principi sortne agrotehnike u cilju proizvodnje stonog, vinskog i grožđa za sušenje.
    Sadržaj praktične nastave Upoznavanje sa specifičnim metodološkim pristupima u sprovođenju pojedinih ampelotehničkih mera na terenu. Sakupljanje podataka radi kasnije statističke obrade i izvođenja naučnih činjenica i zaključaka.
    Literatura
    1. Marković, N. 2012. Tehnologija gajenja vinove loze. Monografija, Zadužbina sv. Manastira Hilandar, Beograd.
    2. Radivojević, D., Marković, N. 2015. Voćarstvo i vinogradarstvo. Univerzitet u Beogradu Poljoprivredni fakultet. Beograd.
    3. Nakalamić, A., Marković, N. 2007. Opšte vinogradarstvo. Poljoprivredni fakultet, Zadužbina svetog manastira Hilandar. Beograd.
    4. Fregoni, M. 2005. Viticoltura di Qualita. Phytoline, Affi. Verona.
    5. Nakalamić, A. 2001. Opšte vinogradarstvo. Poljoprivredni fakultet. Beograd.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    6 0 4
    Metode izvođenja nastave Nastavna aktivnost će se odvijati u vidu teorijske nastave, konsultacija kao i praktičnog rada u laboratoriji. Predviđena je izrada i odbrana jednog seminarskog rada.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 70
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 30