Навигација

Д-ВВ-20-МИОВ - Методе истраживања у оплемењивању воћака и винове лозе

Спецификација предмета
НазивМетоде истраживања у оплемењивању воћака и винове лозе
АкронимД-ВВ-20-МИОВ
Студијски програмПољопривредне науке
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о општим принципима научноистраживачког рада и савременим методама које се користе у научном раду у области оплемењивања воћака и винове лозе. Студент треба да се оспособи за самостално постављање огледа, сакупљање и цитирање литературе, анализу података и презентацију резултата рада.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање теоријске и практичне основе појединих метода које се користе у оплемењивању воћака и винове лозе. Стечена знања треба да му омогуће самостални научни рад у датој области и саопштавање резултата на научним скуповима и у часописима домаћег или међународног значаја.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеОпшти принципи научноистраживачког рада; Методе за опис сорти и хибрида; Методе анализе наслеђивања особина; Методе цитохемијских и хистохемијских проучавања; Анализа цитогенетичких узрока стерилитета; Методе проучавања полне инкомпатибилности; Техника хибридизације; Методе мутационог и селекционог оплемењивања; Методе културе ткива; Методе испитивања хибрида до признавања за нове сорте.
    Садржај практичне наставеНачин припреме и презентовања научног рада; Практично упознавање са методама за опис и идентификацију сорти и хибрида, методама за проучавање процеса при формирању мушког и женског гаметофита, стерилности и инкомпатибилности, техником хибридизације, методама биотехнологије и поступцима током признавања нових сорти.
    Литература
    1. Боројевић, С. 1978. Методологија експерименталног научног рада. Раднички универзитет “Радивој Ћирпанов”, Нови Сад
    2. Боројевић, С. 1992. Принципи и методе оплемењивања биља. Научна књига, Београд.
    3. Moore, J.N., Janick, J. 1983. Methods in fruit breeding. Purdue University Press West Lafayette, Indiana.
    4. Николић, Д. 2007. Биотехнологија у оплемењивању воћака и винове лозе. Пољопривредни факултет, Београд.
    5. Научни радови објављени у домаћим и страним часописима.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    602
    Методе извођења наставеНаставна активност ће се одвијати у виду теоријске наставе, консултација, као и практичног рада у лабораторији. Предвиђена је израда и одбрана семинарског рада.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична настава20Усмени испит30
    Пројекти20
    Колоквијуми
    Семинари30