Навигација

Д-РА-20-ЧУС - Чување семена

Спецификација предмета
НазивЧување семена
АкронимД-РА-20-ЧУС
Студијски програмПољопривредне науке
МодулРатарство и повртарство
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ12.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаПохађањем овог предмета студенти стичу нова и проширују раније стечена знања из области Сeменарства и других агрономских наука на основним и мастер студијама. Курс их оспособљава да се самостално укључе у сваку врсту истраживања која се тичу различитих аспеката прикупљања и чувања семена.
      Исходи учења (стечена знања)Након курса студенти ће бити оспособљени за самостална истраживања, интерпретацију сопствених и туђих истраживања као и самостално учешће у настави. Такође ће бити оспособљени за иновације у овој области и за тимски рад. Студенти ће своја знања стечена примњивати у семенској производњи и чувању семена, посебно у банкама гена.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеЗначај чувања семена. Животна способност семена. Семе дугог и кратког века. Опадање животне способности семена. Последице пропадања семена (животна способност, клијавост, развој и принос). Дуговечности и животна способност семена у земљишту, древно семе из археолошких налазишта. Морфолошке промене семена на биљци и у време чувања. Промене ћелије, биомембрана и субћелијских структура
      Садржај практичне наставеПрактична настава одвијаће се у банкама гена, складиштима и лабораторијама за испитивање семена предузећа и истраживачки институција у Србији и иностранству.
      Литература
      1. Heistinger, A. 2013. The Manual of Seed Saving: Harvesting, Storing, and Sowing Techniques for Vegetables, Herbs, and Fruits. Ashworth , S. 2002. Seed to Seed: Seed Saving and Growing Techniques for Vegetable Gardeners, 2nd Ed. Priestley, D.A. 1986. Seed aging: implications for seed storage and persistence in the soil. Comstock Pub Assoc. Bewley, J.D., Black, M. 1982. Physiology and biochemistry of seeds in relation to germination: volume 2: Viability, dormancy, and environmental control. Sprin
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      604
      Методе извођења наставеТеоријска настава, ментроски рад, консултације, семинари и семинарски радови, самостална истраживања, рад у настави, теренска настава.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања30Писмени испит
      Практична наставаУсмени испит70
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари