Навигација

Д-РА-20-ЕУС - Енергетски усеви

Спецификација предмета
НазивЕнергетски усеви
АкронимД-РА-20-ЕУС
Студијски програмПољопривредне науке
МодулРатарство и повртарство
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ12.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаУписане докторске студије.Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање: а) знања/разумевања проблема везаних за генофонд, интродукцију и производњу усева за биомасу и енергију, принципа одрживог управљања овом производњом, начинима заштите екосистема и технологијама њихове прераде; б) вештина праћења савремених тенденција, везе и односа са другим областима људских делатности.
      Исходи учења (стечена знања)На крају предмета студент треба да покаже систематско и темељно познавање и разумевање законитости и поступака у интродукцији и производњи усева за добијање енергије, да покаже способност конципирања и пројектовања производње усева за добијање биомасе као сировине за добијање енергије.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеУвод, Обновљиви извори енергије, Клима и земљишта Србије, Подела енергетских усева, Заштита усева (корови, штеточине, патогени), Технологија производње, Мискантус, Шпанска трска, Обична трска, Трстика, Преријско просо, Висока пиревина, Сирак шећерац, Суданска трава, Кукуруз, Лупине, Бели кокотац, Долихос, Чичока, Шафрањика, Конопља, Уљана репица. Технологија прераде.
      Садржај практичне наставеСтудијски истраживачки рад - Биће организован индивидуално у зависности од теме докторске дисертације, обухватиће праћење и анализу најновије литературе и израду и писање семинарских и научних радова.
      Литература
      1. Јанковић С, Гламочлија Ђ, Продановић С (2016): Енергетски усеви – Технологија производње и прераде. Монографија. Издавач: Институт за примену науке у пољопривреди, Београд.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      604
      Методе извођења наставеПредавања у комбинацији са интерактивном наставом, семинари, консултације и менторски рад са студентима.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична наставаУсмени испит60
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари40