Navigacija

D-RA-20-EUS - Energetski usevi

Specifikacija predmeta
Naziv Energetski usevi
Akronim D-RA-20-EUS
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Ratarstvo i povrtarstvo
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 12.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Upisane doktorske studije. Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje: a) znanja/razumevanja problema vezanih za genofond, introdukciju i proizvodnju useva za biomasu i energiju, principa održivog upravljanja ovom proizvodnjom, načinima zaštite ekosistema i tehnologijama njihove prerade; b) veština praćenja savremenih tendencija, veze i odnosa sa drugim oblastima ljudskih delatnosti.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju predmeta student treba da pokaže sistematsko i temeljno poznavanje i razumevanje zakonitosti i postupaka u introdukciji i proizvodnji useva za dobijanje energije, da pokaže sposobnost koncipiranja i projektovanja proizvodnje useva za dobijanje biomase kao sirovine za dobijanje energije.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Uvod, Obnovljivi izvori energije, Klima i zemljišta Srbije, Podela energetskih useva, Zaštita useva (korovi, štetočine, patogeni), Tehnologija proizvodnje, Miskantus, Španska trska, Obična trska, Trstika, Prerijsko proso, Visoka pirevina, Sirak šećerac, Sudanska trava, Kukuruz, Lupine, Beli kokotac, Dolihos, Čičoka, Šafranjika, Konoplja, Uljana repica. Tehnologija prerade.
      Sadržaj praktične nastave Studijski istraživački rad - Biće organizovan individualno u zavisnosti od teme doktorske disertacije, obuhvatiće praćenje i analizu najnovije literature i izradu i pisanje seminarskih i naučnih radova.
      Literatura
      1. Janković S, Glamočlija Đ, Prodanović S (2016): Energetski usevi – Tehnologija proizvodnje i prerade. Monografija. Izdavač: Institut za primenu nauke u poljoprivredi, Beograd.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      6 0 4
      Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom, seminari, konsultacije i mentorski rad sa studentima.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 60
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 40