Навигација

Д-ФМ-20-РКХ - Резистентност корова на хербициде

Спецификација предмета
НазивРезистентност корова на хербициде
АкронимД-ФМ-20-РКХ
Студијски програмПољопривредне науке
МодулФитомедицина
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ12.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметима-Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаЦиљ је упознавање студента са: основним појмовима резистентности корова на хербициде, првенствено инхибиторе PS II, АLS, ACCaze и ЕPSPS; механизмима резистентности; факторима који доводе до ове појаве; могућностима предвиђања појаве и методама за потврђивање резистентности; стратегијама за спречавање и одлагање појаве и мерама за субијање популација корова резистентних на хербициде.
      Исходи учења (стечена знања)Познавање и разумавање појма резистентности корова на хербициде, механизама резистентности на хербициде различитих механизама деловања, фактора развоја резистентности. начина за предвиђање појаве и ширење резистентних популација. Оспособљеност за одабир метода за потврђивање резистентности и мере за сузбијање резистентних популација, као и за осмишљавање антирезистентне стратегије.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеОсновни појмови резистентности корова на хербициде и механизми резистентности, фактори који доводе до развоја резистентних популација, могућностима предвиђања развоја резистентних популација и њиховог ширења, методе за потврђивање резистентности на хербициде различитих механизама деловања, мере за сузбијање резистентних популација и стратегије за спречавање и одлагање ове појаве.
      Садржај практичне наставеМетоде за потврђивање резистентности корова на хербициде различитих механизама деловања (реакције биљака на растуће дозе хербицида, одређивање активности ензима АLS и ACCazа, садржаја шикиминске киселине, PCR, HPLC) и за израчунавање индекса резистентности.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      604
      Методе извођења наставеТеоријска интерактивна настава и студијски истраживачки рад. Предвиђа се припрема семинарског рада са елементима научно-истраживачког рада: мерења, обрада и анализа података, презентација резултата.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична наставаУсмени испит30
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари70