Navigacija

D-FM-20-RKH - Rezistentnost korova na herbicide

Specifikacija predmeta
Naziv Rezistentnost korova na herbicide
Akronim D-FM-20-RKH
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Fitomedicina
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 12.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Cilj je upoznavanje studenta sa: osnovnim pojmovima rezistentnosti korova na herbicide, prvenstveno inhibitore PS II, ALS, ACCaze i EPSPS; mehanizmima rezistentnosti; faktorima koji dovode do ove pojave; mogućnostima predviđanja pojave i metodama za potvrđivanje rezistentnosti; strategijama za sprečavanje i odlaganje pojave i merama za subijanje populacija korova rezistentnih na herbicide.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Poznavanje i razumavanje pojma rezistentnosti korova na herbicide, mehanizama rezistentnosti na herbicide različitih mehanizama delovanja, faktora razvoja rezistentnosti. načina za predviđanje pojave i širenje rezistentnih populacija. Osposobljenost za odabir metoda za potvrđivanje rezistentnosti i mere za suzbijanje rezistentnih populacija, kao i za osmišljavanje antirezistentne strategije.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Osnovni pojmovi rezistentnosti korova na herbicide i mehanizmi rezistentnosti, faktori koji dovode do razvoja rezistentnih populacija, mogućnostima predviđanja razvoja rezistentnih populacija i njihovog širenja, metode za potvrđivanje rezistentnosti na herbicide različitih mehanizama delovanja, mere za suzbijanje rezistentnih populacija i strategije za sprečavanje i odlaganje ove pojave.
      Sadržaj praktične nastave Metode za potvrđivanje rezistentnosti korova na herbicide različitih mehanizama delovanja (reakcije biljaka na rastuće doze herbicida, određivanje aktivnosti enzima ALS i ACCaza, sadržaja šikiminske kiseline, PCR, HPLC) i za izračunavanje indeksa rezistentnosti.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      6 0 4
      Metode izvođenja nastave Teorijska interaktivna nastava i studijski istraživački rad. Predviđa se priprema seminarskog rada sa elementima naučno-istraživačkog rada: merenja, obrada i analiza podataka, prezentacija rezultata.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 30
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 70