Навигација

Д-ФМ-20-ПЕК - Популациона екологија корова

Спецификација предмета
НазивПопулациона екологија корова
АкронимД-ФМ-20-ПЕК
Студијски програмПољопривредне науке
МодулФитомедицина
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ12.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметима-Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаСтицање знања о: генетичкој варијабилности коровских популација, варијабилности популација индукованим факторима животне средине и интеракцијом генетичке основе и услова средине, динамици раста/редукције популације; Развој вештина за предвиђање кретања популација у контексту климатских промена и варијабилност врсте услед интеракције генетичке основе врсте и услова средине.
      Исходи учења (стечена знања)Познавање и разумевање: генетичке варијабилности коровских популација, познавање фактора који индукују варијабилност, динамику раста/опадања бројности популације. Оспособљеност за примену метода за утврђивање бројности, густине и покровности коровских популација у различитим агроеколошким условима, развије критичко и креативно мишљење о садржају предмета и презентује стечено знање.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеБиолошки диверзитет: генетичка варијабилност (типови наслеђивања, извори и механизми одржавања генетичког диверзитета, фактори који мењају структуру популације), негенетичка варијабилност и специјација; Адаптације и теорија еколошких ниша; Екологија популације: бројност и густина популације, методе за израчунавање бројности, густине и покровности популација, динамика бројности популација.
      Садржај практичне наставеУтврђивање бројности, густине и покровности коровских популација у одређеним агроеколошким условима и у одређеном типу усева/засада; Процена бројности популације у зависности од технологије гајења и одржавања усева/засада, неге усева, квалитета, времена и нивоа примене превентивних и директних мера у сузбијању корова.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      604
      Методе извођења наставеТеоријска настава и студијски истраживачки рад. Предвиђа се припрема семинарског рада са елементима научно-истраживачког рада: мерења, обрада и анализа података, презентација резултата.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична настава40Усмени испит30
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари30