Navigacija

D-FM-20-PEK - Populaciona ekologija korova

Specifikacija predmeta
Naziv Populaciona ekologija korova
Akronim D-FM-20-PEK
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Fitomedicina
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 12.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja o: genetičkoj varijabilnosti korovskih populacija, varijabilnosti populacija indukovanim faktorima životne sredine i interakcijom genetičke osnove i uslova sredine, dinamici rasta/redukcije populacije; Razvoj veština za predviđanje kretanja populacija u kontekstu klimatskih promena i varijabilnost vrste usled interakcije genetičke osnove vrste i uslova sredine.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Poznavanje i razumevanje: genetičke varijabilnosti korovskih populacija, poznavanje faktora koji indukuju varijabilnost, dinamiku rasta/opadanja brojnosti populacije. Osposobljenost za primenu metoda za utvrđivanje brojnosti, gustine i pokrovnosti korovskih populacija u različitim agroekološkim uslovima, razvije kritičko i kreativno mišljenje o sadržaju predmeta i prezentuje stečeno znanje.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Biološki diverzitet: genetička varijabilnost (tipovi nasleđivanja, izvori i mehanizmi održavanja genetičkog diverziteta, faktori koji menjaju strukturu populacije), negenetička varijabilnost i specijacija; Adaptacije i teorija ekoloških niša; Ekologija populacije: brojnost i gustina populacije, metode za izračunavanje brojnosti, gustine i pokrovnosti populacija, dinamika brojnosti populacija.
      Sadržaj praktične nastave Utvrđivanje brojnosti, gustine i pokrovnosti korovskih populacija u određenim agroekološkim uslovima i u određenom tipu useva/zasada; Procena brojnosti populacije u zavisnosti od tehnologije gajenja i održavanja useva/zasada, nege useva, kvaliteta, vremena i nivoa primene preventivnih i direktnih mera u suzbijanju korova.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      6 0 4
      Metode izvođenja nastave Teorijska nastava i studijski istraživački rad. Predviđa se priprema seminarskog rada sa elementima naučno-istraživačkog rada: merenja, obrada i analiza podataka, prezentacija rezultata.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava 40 Usmeni ispit 30
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 30