Навигација

Д-ФМ-20-МИКТ - Микотоксини

Спецификација предмета
НазивМикотоксини
АкронимД-ФМ-20-МИКТ
Студијски програмПољопривредне науке
МодулФитомедицина
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ12.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаПојам микотоксини, упознавање са најзначајнијим токсигеним родовима и врстама фитопатогених и других гљива, хемијским и биолошким особинама токсина, превентивом и мерама спречавања присуства токсина у храни. Студент треба да буде обучен да примени различите методе узорковања и утврђивања присуства основних категорија токсина и токсикогених гљива,.
      Исходи учења (стечена знања)Од студента се очекује да покаже познавање врста и родова најзначајнијих токисикогених гљива као што су Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Alternaria, њихових токсичних метаболита, метода доказивања токсина и идентификације гљива, процедура за спречавање контаминације хране токсикогеним гљивама и токсинима.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеПроучавања микотоксина; Најзначајније групе токсина нпр. афлатоксин, охратоксин, деоксиниваленол, трихотецен, зераленон и др., Токсигени родови као што су Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Alternaria; Типови здравствених поремећаја људи и животиња; Методе детекције и идентификације група микотоксина; Основне групе ризичних биљних производа, превентива и мере спречавања присуства микотоксина
      Садржај практичне наставеПреглед потенцијално контаминираних пољопривредних производа, начини узорковања и транспорт до лабораторија, лабораторијска анализа узорака, доказивање токсина и идентификације гљива, начин обавештавања надлежних органа о контаминацији микотоксинима
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      604
      Методе извођења наставеТеоријска интерактивна настава. Израда семинарског рада из једне од предвиђених области. Групни пројект: примена различитих метода детекције присуства микотоксина и и идентификације токсикогених гљива.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања15Писмени испит
      Практична настава15Усмени испит40
      Пројекти
      Колоквијуми15
      Семинари15