Навигација

Д-УЗ-20-ГЕМ - Генетика микроорганизама

Спецификација предмета
НазивГенетика микроорганизама
АкронимД-УЗ-20-ГЕМ
Студијски програмПољопривредне науке
МодулУправљање земљиштем и водама
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ12.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаДа пружи знања о структури и функцији гена код микроорганизама, разумевањe основних принципа микробне генетике и користи генетичку терминологију. Посебан акценат je на механизмима који доводе до генетске променљивости, мутације и разумевање основних принципа рекомбинантне ДНА технологије, и могућност њене примене, знања о молекуларним методама анализе микробних заједница у земљишту.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да сумира кључне карактеристике прокариотне и еукариотске генске организације, разликује појмове из генетике микрорганизама, објасни принципе рекомбинантне ДНК технологије, разматра примену рекомбинантне ДНА технологије у пољопривреди и очувању животне средине.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеДНК, као генетички материјал, генетички код, структура гена,репликација, транскрипција и транслација, мутације, трансфер гена између микроорганизама, плазмиди, механизми коњугације, трансдукција, природна трансформација и значај, регулација и експресија гена, могућност примене ДНК технологије у пољопривреди и очувању животне средине, изолација ДНК из земљишта.
    Садржај практичне наставеСтудијски истраживачки рад биће организован индивидуално у зависности од теме докторске дисертације, а обухватиће израду и писање семинарског или научног рада.
    Литература
    1. Madigan et al. 2011. Brock Biology of Microorganisms, 13th ed. Pearson.
    2. Prescott, L.M., Harley, J.P., Klein, D.A. 1999. Microbiology. WCB McGraw-Hill Companies, USA
    3. Jan Dirk Vanb Elsas, Janet K. Jansson, Jacket Trevors 2006. Modern Soil Microbiology, CRC Press Taylor and Francis Group.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    604
    Методе извођења наставеТеоретска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом, менторски рад, eLearning и case- study. Oбавезна је израда и презентација семинарског рада. Штампан научни рад или саопштен на скупу, штампан у целини вреднују се као и семинарски рад.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит40
    Пројекти60
    Колоквијуми
    Семинари