Navigacija

D-UZ-20-GEM - Genetika mikroorganizama

Specifikacija predmeta
Naziv Genetika mikroorganizama
Akronim D-UZ-20-GEM
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Upravljanje zemljištem i vodama
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 12.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Da pruži znanja o strukturi i funkciji gena kod mikroorganizama, razumevanje osnovnih principa mikrobne genetike i koristi genetičku terminologiju. Poseban akcenat je na mehanizmima koji dovode do genetske promenljivosti, mutacije i razumevanje osnovnih principa rekombinantne DNA tehnologije, i mogućnost njene primene, znanja o molekularnim metodama analize mikrobnih zajednica u zemljištu.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da sumira ključne karakteristike prokariotne i eukariotske genske organizacije, razlikuje pojmove iz genetike mikrorganizama, objasni principe rekombinantne DNK tehnologije, razmatra primenu rekombinantne DNA tehnologije u poljoprivredi i očuvanju životne sredine.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave DNK, kao genetički materijal, genetički kod, struktura gena,replikacija, transkripcija i translacija, mutacije, transfer gena između mikroorganizama, plazmidi, mehanizmi konjugacije, transdukcija, prirodna transformacija i značaj, regulacija i ekspresija gena, mogućnost primene DNK tehnologije u poljoprivredi i očuvanju životne sredine, izolacija DNK iz zemljišta.
    Sadržaj praktične nastave Studijski istraživački rad biće organizovan individualno u zavisnosti od teme doktorske disertacije, a obuhvatiće izradu i pisanje seminarskog ili naučnog rada.
    Literatura
    1. Madigan et al. 2011. Brock Biology of Microorganisms, 13th ed. Pearson.
    2. Prescott, L.M., Harley, J.P., Klein, D.A. 1999. Microbiology. WCB McGraw-Hill Companies, USA
    3. Jan Dirk Vanb Elsas, Janet K. Jansson, Jacket Trevors 2006. Modern Soil Microbiology, CRC Press Taylor and Francis Group.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    6 0 4
    Metode izvođenja nastave Teoretska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom, mentorski rad, eLearning i case- study. Obavezna je izrada i prezentacija seminarskog rada. Štampan naučni rad ili saopšten na skupu, štampan u celini vrednuju se kao i seminarski rad.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 40
    Projekti 60
    Kolokvijumi
    Seminari