Навигација

Д-ЗО-20-ФГД - Фармско гајење дивљачи

Спецификација предмета
НазивФармско гајење дивљачи
АкронимД-ЗО-20-ФГД
Студијски програмПољопривредне науке
МодулЗоотехника
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ12.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање: знања/разумевања технологију фармског гајења појединих врста дивљачи, објекте за фармско гајење дивљачи, избор матичног фонда и селекцију дивљачи на фармама, евиденција у производњи дивљачи на фармама, законске прописе у области производње дивљачи на фармама и њихов промет, евиденцију у производњи дивљачи на фармама.
      Исходи учења (стечена знања)На крају модула студент треба да буде оспособљен за: Планирање и израду објеката за производњу дивљачи на фармама; Селекцију дивљачи на фармама; Организација и спровођење коришћења дивљачи на фармама; Поступке коришћења дивљачи и њених производа на фармама; Израда и вођење евиденције у фармском гајењу дивљачи; Ефикасно учење; Коришћење литературе; Презентацију стеченог знања, усмену и писмену.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеОбјекти за фармско гајење дивљачи: услови изградње, захтеви појединих врста дивљачи, објекти, прибор и поступци хватања, манипулације и транспорт дивљачи; Избор матичног фонда, критеријуми за задржавање у репродукцији, селекција; Технологије фармског гајења дивљачи из класе сисара и класе птица, начин њиховог коришћења, обраде и чувања производа; Законски прописи и евиденција на фармама дивљачи.
      Садржај практичне наставеТехнологије фармског гајења појединих врста дивљачи из класе сисара и класе птица.
      Литература
      1. Научни и стручни радови из наведених области објављени у међународним и домаћим часописима: Deer Farming, Acta Theriologica, Journal of Animal Ecology, Vadbiologia, Oecologia, European Journal of Forest Research, European Journal of Wildlife Research i dr.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      604
      Методе извођења наставеНаставне активности изводиће се путем: предавања, вежби, интерактивне наставе, у различитим односима. Провере знања путем семинарских радова из области: Планирање и израду објеката за производњу дивљачи на фармама; Израда и вођење евиденције у фармском гајењу дивљачи, док из осталих области усмени испит.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит
      Практична наставаУсмени испит30
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари60