Navigacija

D-ZO-20-FGD - Farmsko gajenje divljači

Specifikacija predmeta
Naziv Farmsko gajenje divljači
Akronim D-ZO-20-FGD
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Zootehnika
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 12.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje: znanja/razumevanja tehnologiju farmskog gajenja pojedinih vrsta divljači, objekte za farmsko gajenje divljači, izbor matičnog fonda i selekciju divljači na farmama, evidencija u proizvodnji divljači na farmama, zakonske propise u oblasti proizvodnje divljači na farmama i njihov promet, evidenciju u proizvodnji divljači na farmama.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju modula student treba da bude osposobljen za: Planiranje i izradu objekata za proizvodnju divljači na farmama; Selekciju divljači na farmama; Organizacija i sprovođenje korišćenja divljači na farmama; Postupke korišćenja divljači i njenih proizvoda na farmama; Izrada i vođenje evidencije u farmskom gajenju divljači; Efikasno učenje; Korišćenje literature; Prezentaciju stečenog znanja, usmenu i pismenu.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Objekti za farmsko gajenje divljači: uslovi izgradnje, zahtevi pojedinih vrsta divljači, objekti, pribor i postupci hvatanja, manipulacije i transport divljači; Izbor matičnog fonda, kriterijumi za zadržavanje u reprodukciji, selekcija; Tehnologije farmskog gajenja divljači iz klase sisara i klase ptica, način njihovog korišćenja, obrade i čuvanja proizvoda; Zakonski propisi i evidencija na farmama divljači.
      Sadržaj praktične nastave Tehnologije farmskog gajenja pojedinih vrsta divljači iz klase sisara i klase ptica.
      Literatura
      1. Naučni i stručni radovi iz navedenih oblasti objavljeni u međunarodnim i domaćim časopisima: Deer Farming, Acta Theriologica, Journal of Animal Ecology, Vadbiologia, Oecologia, European Journal of Forest Research, European Journal of Wildlife Research i dr.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      6 0 4
      Metode izvođenja nastave Nastavne aktivnosti izvodiće se putem: predavanja, vežbi, interaktivne nastave, u različitim odnosima. Provere znanja putem seminarskih radova iz oblasti: Planiranje i izradu objekata za proizvodnju divljači na farmama; Izrada i vođenje evidencije u farmskom gajenju divljači, dok iz ostalih oblasti usmeni ispit.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 30
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 60