Навигација

Д-АЕ-20-САПР - Светска пољопривреда и прехрамбена сигурност

Спецификација предмета
НазивСветска пољопривреда и прехрамбена сигурност
АкронимД-АЕ-20-САПР
Студијски програмАгроекономија и рурални развој
МодулАгроекономија и рурални развој
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметиманемаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет омогућава студенту: 1) стицање знања и разумевање теорије и ппроблеме развоја светске пољопривреде и прехрамбене сигурности; 2) да се оспособи да критички разматра и процењује различите концепцијске приступе у формулисању стратегија развоја пољопривреде и обезбеђењу гпрехрамбене сигурности; 3) да се оспособи да самостално спроведе истраживање, односно научни рад у овој области.
      Исходи учења (стечена знања)Студент је способан да: 1) користи теоријски и методолошки оквир за истраживања у области развоја светске пољопривреде и обезбеђивања прехрамбене сигурности; 2) самостално дефинише и решава теоријске и практичне проблеме из ове области; 3) да се укључи и ефикасно обавља истраживања и руковођења истраживачким пројектима у овој области; 4) компетентно саопштава научноистраживачке резултате.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеСветски прехрамбени систем-теоријски и концептуални оквир. Развој пољопривреде у свету. Пољопривреда и коришћење природних ресурса. Глобализацијa производње и либерализација промета хране. Мултидимензионални концепт прехрамбене сигурности. Мерење глади и прехрамбене сигурности. Импликације климатских промена на прехрамбену сигурност. Пројекције развоја пољопривреде и прехрамбене (не)сигурности.
      Садржај практичне наставеИзрада и презентација семинарских радова из наведених наставних поглавља; Компаративне анализе изведене на подацима релеватних статистичких националних и међународних база података; Дискусије; Преглед литературе; Анкетна истраживања, Студије случаја.
      Литература
      1. Јambor A., Babu S. (2016): Competitiveness of Global Agriculture: Policy Lessons for Food Security, Springer international Publishing, Cham, Switzerland.
      2. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO (2019): The State of Food Security and Nutrition in the World, Rome
      3. Robinson G., Carson D.-Editors (2015): Handbook on the Globalisation of Agriculture, Edward Elgar Publishing, Cheltenham, UK-Northampton, MA, USA.
      4. Shaw, J. (2007): World Food Security - A History since 1945, Palgrave Macmillan, New York.
      5. FAO (2016): The future of food and agriculture – Trends and challenges, Rome.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      505
      Методе извођења наставеПредавања у комбинацији са интерактивним методама наставе и учења примењују се у свим наставним поглављима предмета. Консултације, семинарски рад.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична наставаУсмени испит40
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари60