Navigacija

D-AE-20-SAPR - Svetska poljoprivreda i prehrambena sigurnost

Specifikacija predmeta
Naziv Svetska poljoprivreda i prehrambena sigurnost
Akronim D-AE-20-SAPR
Studijski program Agroekonomija i ruralni razvoj
Modul Agroekonomija i ruralni razvoj
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
    Nastavnik/saradnik (vežbe)
      Nastavnik/saradnik (DON)
        Broj ESPB 10.0 Status predmeta izborni
        Uslovljnost drugim predmetima nema Oblik uslovljenosti
        Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava studentu: 1) sticanje znanja i razumevanje teorije i pprobleme razvoja svetske poljoprivrede i prehrambene sigurnosti; 2) da se osposobi da kritički razmatra i procenjuje različite koncepcijske pristupe u formulisanju strategija razvoja poljoprivrede i obezbeđenju gprehrambene sigurnosti; 3) da se osposobi da samostalno sprovede istraživanje, odnosno naučni rad u ovoj oblasti.
        Ishodi učenja (stečena znanja) Student je sposoban da: 1) koristi teorijski i metodološki okvir za istraživanja u oblasti razvoja svetske poljoprivrede i obezbeđivanja prehrambene sigurnosti; 2) samostalno definiše i rešava teorijske i praktične probleme iz ove oblasti; 3) da se uključi i efikasno obavlja istraživanja i rukovođenja istraživačkim projektima u ovoj oblasti; 4) kompetentno saopštava naučnoistraživačke rezultate.
        Sadržaj predmeta
        Sadržaj teorijske nastave Svetski prehrambeni sistem-teorijski i konceptualni okvir. Razvoj poljoprivrede u svetu. Poljoprivreda i korišćenje prirodnih resursa. Globalizacija proizvodnje i liberalizacija prometa hrane. Multidimenzionalni koncept prehrambene sigurnosti. Merenje gladi i prehrambene sigurnosti. Implikacije klimatskih promena na prehrambenu sigurnost. Projekcije razvoja poljoprivrede i prehrambene (ne)sigurnosti.
        Sadržaj praktične nastave Izrada i prezentacija seminarskih radova iz navedenih nastavnih poglavlja; Komparativne analize izvedene na podacima relevatnih statističkih nacionalnih i međunarodnih baza podataka; Diskusije; Pregled literature; Anketna istraživanja, Studije slučaja.
        Literatura
        1. Jambor A., Babu S. (2016): Competitiveness of Global Agriculture: Policy Lessons for Food Security, Springer international Publishing, Cham, Switzerland.
        2. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO (2019): The State of Food Security and Nutrition in the World, Rome
        3. Robinson G., Carson D.-Editors (2015): Handbook on the Globalisation of Agriculture, Edward Elgar Publishing, Cheltenham, UK-Northampton, MA, USA.
        4. Shaw, J. (2007): World Food Security - A History since 1945, Palgrave Macmillan, New York.
        5. FAO (2016): The future of food and agriculture – Trends and challenges, Rome.
        Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
        Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
        5 0 5
        Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnim metodama nastave i učenja primenjuju se u svim nastavnim poglavljima predmeta. Konsultacije, seminarski rad.
        Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
        Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
        Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
        Praktična nastava Usmeni ispit 40
        Projekti
        Kolokvijumi
        Seminari 60