Navigacija

D-AE-20-SAPR - Svetska poljoprivreda i prehrambena sigurnost

Specifikacija predmeta
Naziv Svetska poljoprivreda i prehrambena sigurnost
Akronim D-AE-20-SAPR
Studijski program Agroekonomija i ruralni razvoj
Modul Agroekonomija i ruralni razvoj
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 10.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima nema Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava studentu: 1) sticanje znanja i razumevanje teorije i pprobleme razvoja svetske poljoprivrede i prehrambene sigurnosti; 2) da se osposobi da kritički razmatra i procenjuje različite koncepcijske pristupe u formulisanju strategija razvoja poljoprivrede i obezbeđenju gprehrambene sigurnosti; 3) da se osposobi da samostalno sprovede istraživanje, odnosno naučni rad u ovoj oblasti.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Student je sposoban da: 1) koristi teorijski i metodološki okvir za istraživanja u oblasti razvoja svetske poljoprivrede i obezbeđivanja prehrambene sigurnosti; 2) samostalno definiše i rešava teorijske i praktične probleme iz ove oblasti; 3) da se uključi i efikasno obavlja istraživanja i rukovođenja istraživačkim projektima u ovoj oblasti; 4) kompetentno saopštava naučnoistraživačke rezultate.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Svetski prehrambeni sistem-teorijski i konceptualni okvir. Razvoj poljoprivrede u svetu. Poljoprivreda i korišćenje prirodnih resursa. Globalizacija proizvodnje i liberalizacija prometa hrane. Multidimenzionalni koncept prehrambene sigurnosti. Merenje gladi i prehrambene sigurnosti. Implikacije klimatskih promena na prehrambenu sigurnost. Projekcije razvoja poljoprivrede i prehrambene (ne)sigurnosti.
      Sadržaj praktične nastave Izrada i prezentacija seminarskih radova iz navedenih nastavnih poglavlja; Komparativne analize izvedene na podacima relevatnih statističkih nacionalnih i međunarodnih baza podataka; Diskusije; Pregled literature; Anketna istraživanja, Studije slučaja.
      Literatura
      1. Jambor A., Babu S. (2016): Competitiveness of Global Agriculture: Policy Lessons for Food Security, Springer international Publishing, Cham, Switzerland.
      2. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO (2019): The State of Food Security and Nutrition in the World, Rome
      3. Robinson G., Carson D.-Editors (2015): Handbook on the Globalisation of Agriculture, Edward Elgar Publishing, Cheltenham, UK-Northampton, MA, USA.
      4. Shaw, J. (2007): World Food Security - A History since 1945, Palgrave Macmillan, New York.
      5. FAO (2016): The future of food and agriculture – Trends and challenges, Rome.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      5 0 5
      Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnim metodama nastave i učenja primenjuju se u svim nastavnim poglavljima predmeta. Konsultacije, seminarski rad.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 40
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 60