Навигација

М-ВИ-20-ПВИВ - Пројектовање винограда и винарије

Спецификација предмета
НазивПројектовање винограда и винарије
АкронимМ-ВИ-20-ПВИВ
Студијски програмВоћарство и Виноградарство и винарство
МодулВиноградарство и винарство
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ7.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметима/Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања из области пројектовања засада винове лозе, израде идејних пројеката за заснивање засада. Студент треба да се оспособи да самостално врши избор терена, лозних подлога и сорти и пројектује комплетну агротехнику и негу винограда. Студент треба да стекне сазнања о нормативима рада. Упознавање са основним принципима пројектовања винарија.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање технологије привођења земљишта култури винове лозе, технологије садње, неге винограда. На крају курса студент треба да буде оспособљен за самостално пројектовање засада винове лозе. Стицање знања и вештина студената о правилној организацији простора винарије, складишта и простора намењених дегустацији и продаји вина, у циљу укључења у регионалну туристичку понуду.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПредмет је подељен у поглавља : 1) Избор терена за заснивање засада винове лозе; 2) Израда елабората 3) Пројектовање винарије.
    Садржај практичне наставеУпознавање са различитим аспектима заснивања засада винове лозе и пројектовањем винарије.
    Литература
    1. Марковић, Н. (2012): Технологија гајења винове лозе. Задужбина св. Манастира Хиландар, Београд.
    2. Накаламић, А., Марковић, Н. (2007): Опште виноградарство. Пољопривредни факултет, Задужбина светог манастира Хиландар. Београд.
    3. Denis Duhme, Katrin Friederichs (2013): Wine and Architecture. Birkhäuser.
    4. Dietmar Steiner (2005): Winearchitecture: The Winery Boom Hardcover, Hatje Cantz Publishers.
    5. Sean Stanwick, Loraine Fowlow (2010): Wine by Design, Wiley.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    42
    Методе извођења наставеПредавања, дискусија, рад на изради семинарских радова.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична настава10Усмени испит70
    Пројекти
    Колоквијуми10
    Семинари10