М-ВИ-20-ФВЛ - Фармакогнозија винове лозе
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Фармакогнозија винове лозе | |||
Акроним | М-ВИ-20-ФВЛ | |||
Студијски програм | Воћарство и Виноградарство и винарство | |||
Модул | Виноградарство и винарство | |||
Тип студија | мастер академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | / | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Циљ предмета је упознавање са механичким саставом грозда и бобице кроз методологију узорковања и припрему узорака за анализу. Посебна пажња се посвећује хемијском саставу, деловању и употреби сировина које садрже полифенолне састојке. Добијање хладно пресованих уља од семенки винове лозе, искоришћење погаче која заостаје након издвајања уља, а у циљу добијања функционалних прехрамбених производа. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да покаже познавање параметара механичког сасатав аи анализе грозда и бобице, као и хемијског састава шире и вина с апосебним освртом на садржај биоактивних материја код белих и црвених вина и њихово деловање кроз фармакогностичке и терапеутске методе. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Подела сортимента на основу механичке структуре грозда и бобица, Природни полифеноли; Биолошка функција и класификација; Дефиниција, присуство у грожђу и вину, распрострањеност, локализација, биолошка функција, физичко-хемијске особине, структура, доказивање, одређивање, фармаколошка активност и примена у фармацији и медицини природних полифенола. Припрема сировине и поступци добијања уља; | |||
Садржај практичне наставе | Чиниоци који утичу на механички састав грозда и бобице и садржај биоактивних материја у грожђу и вину са аспекта примене појединих агро- и ампелотехничких мера. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Теоретска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом током предавања док је на вежбама предвиђено извођење практичног дела предмета. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | Писмени испит | |||
Практична настава | Усмени испит | 80 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 10 | |||
Семинари | 10 |