М-ВИ-20-ОПВВ - Органска производња воћа и грожђа
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Органска производња воћа и грожђа | |||
Акроним | М-ВИ-20-ОПВВ | |||
Студијски програм | Воћарство и Виноградарство и винарство | |||
Модул | Виноградарство и винарство | |||
Тип студија | мастер академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 4.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту стицање знања о основним агрономским аспектима технологије производње воћа и грожђа по органским принципима и о биолошким крактеристика врста и сорти воћака и винове лозе. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да покаже познавање најповољнијег локалитета и експозиције терена, вештину коришћења различитих метода у одржавању земљишта и избалансираној исхрани воћака и винове лозе, упозна агротехничке мера у оптимизацији услова пољопривредног станишта у условима органске производње, упозна отпорне и толерантне врсте и сорте, резидбу и систем гајења воћака и винове лозе. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Избор врста и сорти воћака и винове лозе погодних за органску производњу; Климатски региони у Европи и виноградарске зоне; Агротехничке мере: одржавање земљишта, ђубрење, наводњавање у; Резидба, Заштита у органском воћњаку и винограду; Берба, паковање и чување у органској производњи воћа и грожђа; Органска производња у заштићеном простору. | |||
Садржај практичне наставе | На вежбама из органске производње воћа изучаваће се следљивост производње, етикетирање; поређење нутритивног састава органски и конвенционално произведеног воћа, органска производња pro и contra. Из органске производње грожђа радиће се конверзија конвенционалне у органску производњу, правила и поступци. На крају семестра предвиђа се израда семинарског рада и дебата. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Интерактивна теоријска и практична настава, дебата, консултације, семинарски радови, рад на терену | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | 25 | |
Практична настава | Усмени испит | 25 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари | 20 |