Навигација

М-ВО-20-ВБФ - Вирозе, бактериозе и фитоплазмозе воћака

Спецификација предмета
НазивВирозе, бактериозе и фитоплазмозе воћака
АкронимМ-ВО-20-ВБФ
Студијски програмВоћарство и Виноградарство и винарство
МодулВоћарство
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ4.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметиманемаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да омогући студенту стицање знања и разумевања фундаменталне основе и практичних аспеката болести воћака изазваних фитопатогеним вирусима, вироидима, бактеријама и фитоплазмама.
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса из овог предмета, студент треба да буде способан да примени стечена знања о економски најважнијим вирусима, вироидима, бактеријама и фитоплазмама који изазивају обољења воћака, њиховим основним карактеристикама и епидемиологији иодговарајућим мерама контроле за спречавање појаве и ширења одређеног патогена.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУвод; Опште одлике и епидемиологија фитопатогених вируса и вироида; Патогенеза, извор заразе, доспевање и продирање, инфекција и инкубација, ширење фитопатогених прокариота у природи; Опште особине и епидемиологија фитоплазми; Вирозе, бактериозе и фитопламозе јабучастог, коштичавог и јагодичастог воћа; Мере контроле.
    Садржај практичне наставеМетоде детекције и идентификације фитопатогених вируса; Методе детекције и идентификације фитопатогених вироида; Методе детекције и идентификације фитопатогених бактерија; Методе детекције и идентификације фитоплазми.
    Литература
    1. Крстић, Б., Станковић, И. (2012): Вирозе биља-мултимедијални садржаји. Универзитет у Београду-Пољопривредни факултет.
    2. Делибашић Г., Обрадовић А., Тановић Б. (2015): Болести садног материјала. Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, стр. 1-221.
    3. Арсенијевић, М. (1997): Бактериозе биљака. С-принт, Нови Сад.
    4. Ивановић, М., Ивановић, М. (2017): Болести воћака и винове лозе. Универзитет у Београду-Пољопривредни факултет.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеПредавања и вежбе у комбинацији са интерактивном наставом ће се одржати у свим областима Провера знања тестом ће се спровести после општег и посебног дела предмета.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична настава10Усмени испит30
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари20