Navigacija

M-VO-20-VBF - Viroze, bakterioze i fitoplazmoze voćaka

Specifikacija predmeta
Naziv Viroze, bakterioze i fitoplazmoze voćaka
Akronim M-VO-20-VBF
Studijski program Voćarstvo i Vinogradarstvo i vinarstvo
Modul Voćarstvo
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 4.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je da omogući studentu sticanje znanja i razumevanja fundamentalne osnove i praktičnih aspekata bolesti voćaka izazvanih fitopatogenim virusima, viroidima, bakterijama i fitoplazmama.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa iz ovog predmeta, student treba da bude sposoban da primeni stečena znanja o ekonomski najvažnijim virusima, viroidima, bakterijama i fitoplazmama koji izazivaju oboljenja voćaka, njihovim osnovnim karakteristikama i epidemiologiji iodgovarajućim merama kontrole za sprečavanje pojave i širenja određenog patogena.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvod; Opšte odlike i epidemiologija fitopatogenih virusa i viroida; Patogeneza, izvor zaraze, dospevanje i prodiranje, infekcija i inkubacija, širenje fitopatogenih prokariota u prirodi; Opšte osobine i epidemiologija fitoplazmi; Viroze, bakterioze i fitoplamoze jabučastog, koštičavog i jagodičastog voća; Mere kontrole.
    Sadržaj praktične nastave Metode detekcije i identifikacije fitopatogenih virusa; Metode detekcije i identifikacije fitopatogenih viroida; Metode detekcije i identifikacije fitopatogenih bakterija; Metode detekcije i identifikacije fitoplazmi.
    Literatura
    1. Krstić, B., Stanković, I. (2012): Viroze bilja-multimedijalni sadržaji. Univerzitet u Beogradu-Poljoprivredni fakultet.
    2. Delibašić G., Obradović A., Tanović B. (2015): Bolesti sadnog materijala. Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, str. 1-221.
    3. Arsenijević, M. (1997): Bakterioze biljaka. S-print, Novi Sad.
    4. Ivanović, M., Ivanović, M. (2017): Bolesti voćaka i vinove loze. Univerzitet u Beogradu-Poljoprivredni fakultet.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja i vežbe u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se održati u svim oblastima Provera znanja testom će se sprovesti posle opšteg i posebnog dela predmeta.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit 30
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari 20