Навигација

М-ВО-20-БОВ - Биотехнологија у оплемењивању воћака

Спецификација предмета
НазивБиотехнологија у оплемењивању воћака
АкронимМ-ВО-20-БОВ
Студијски програмВоћарство и Виноградарство и винарство
МодулВоћарство
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ4.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о значају биотехнологије; различитим методама културе биљних ткива које се примењују у оплемењивању воћака; теоријским и практичним основама молекуларне генетике и технологије рекомбинантне ДНК; резултатима генетичких модификација код појединих врсти воћака.
    Исходи учења (стечена знања)На крају предмета студент треба да буде оспособљен за практичну примену свих метода културе биљних ткива, електрофорезе, ланчане реакције полимеразе, секвенционирања и технологије рекомбинантне ДНК; успешно коришћење различитих тестова за утврђивање присуства трансгена у ГМ сортама; ефикасно учење, критичко мишљење, презентацију знања и евалуацију наставе и исхода учења.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеКултура биљних ткива; Tехнологија рекомбинантне ДНК (клонирање ДНК, електрофореза, ланчана реакција полимеразе, Southern анализа, секвенционирање ДНК, молекуларни маркери и мапирање гена); Генетички модификоване сорте воћака (ГМ сорте јабучастих, коштичавих, језграстих, јагодастих и суптропских врсти воћака, законска регулатива при коришћењуи ГМ сорти, тестови за утврђивање присуства трансгена).
    Садржај практичне наставеПрипрема студената за рад у лабораторији за културу биљних ткива и молекуларно мапирање гена; Упознавање студената са најзначајнијим карактеристикама генетички модификованих сорти појединих врсти воћака.
    Литература
    1. Николић, Д. (2007): Биотехнологија у оплемењивању воћака и винове лозе. Пољопривредни факултет, Београд.
    2. Janick, J., Moore, J.N. (1996): Fruit breeding (Volume I – III). John Wiley and Sons, In
    3. Jain, S. M., Brar, D. S., Ahloowalia, B. S. (2002): Molecular techniques in crop inprovement. Kluwer Academic Publishers.
    4. Продановић, С., Шурлан-Момировић, Г., Зорић, Д,, Савић, М. (2017): Биолошки и молекуларни маркери у оплемењивању. Пољопривредни факултет, Београд.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом ће се држати у свим областима. У току наставе су предвиђене две провере знања тестовима, а на крају практичне наставе (вежби) предвиђено је полагање колоквијума.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари20